Δεν παίζει το παιχνίδι των Τούρκων και βλέπει την ουσία η Λευκωσία

 «H Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, διαμηνύοντας πως «δεν πρόκειται να εμπλακούμε δημόσια στην όποια επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλο».
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «η δημόσια τοποθέτησή μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.  Αυτό είναι το δημόσιο μας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».
 
«Δεν πρόκειται», συνέχισε, «να εμπλακούμε δημόσια στην όποια επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλο. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι να προβαίνουμε σε ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας  σχεδιασμών», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς τι θα κάνει η πλευρά μας αν η Τουρκία παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς μας, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «εμείς θεωρούμε ότι οι ενέργειες που κάνουμε φέρνουν αποτελέσματα. Να αναμένουμε τις εξελίξεις και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη διαμορφωθεί».
 
«Εκείνο που έχει σημασία, ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την ενέργεια είναι να πράττουμε περισσότερα και να λέμε δημόσια λιγότερα», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα
 
“Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας σε αυτού του είδους τις επιμονές με τον πιο ισχυρό τρόπο τόσο στην περιοχή όσο και στο διπλωματικό πεδίο”, δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του διυλιστηρίου Star στην Αλιάγα της Σμύρνης. 

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκφράζει θλίψη για “τις διάφορες προσπάθειες που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν όπως τα μονομερή τετελεσμένα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο”. “Αυτή η κατάσταση δεικνύει ότι ακόμη στην περιοχή μας υπάρχουν αυτοί που δεν εγκαταλείπουν τις πολιτικές οι οποίες προωθούν την αστάθεια και την ένταση στη περιοχή μας”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας σε αυτού του είδους τις επιμονές με τον πιο ισχυρό τρόπο τόσο στην περιοχή όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Οι προσπάθειες που αγνοούν τη χώρα μας και τους αδελφούς μας δεν έχουν πιθανότητα να πετύχουν και τελικά όλες οι πλευρές θα το δουν”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη  “θέλω από εδώ να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους πρόταση για φιλία, αλληλεγγύη και κέρδος για όλους”.
 
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στην ίδια τελετή, ξεκαθάρισε από την πλευρά του οτι, «το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τις νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. «Δεν είναι αποδεκτές οι μονομερείς ενέργειες της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός.
 
Ο Τούρκος Υπουργός επίσης “συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού”, ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι “το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου”.

Το Μπαρμπαρός πρόσθεσε, συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο της ‘αδειοδότησης’ που έχει δοθεί. “Θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματά του μέχρι τέλους. Είχαν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο αδειοδότησης που έδωσε η ‘τδβκ’”. Το είχαμε δηλώσει ότι, προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουμε στο τραπέζι οι δύο πλευρές για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδεχόμαστε αυτά τα μονομερή βήματα". 

Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας τις ενεργειακές ανάγκες των κατεχομένων και αξιολόγησαν ότι η Τουρκία είναι πάντα δίπλα στους Τ/Κ και συνεχίζεται η ισχυρή στήριξή της. “Και από δω και πέρα θα συνεχιστεί η συχνή και στενή συνεργασία μας για τις εργασίες που θα γίνουν για τις ανάγκες της ‘τδβκ’. Κάνουμε αποφασιστικά βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τ/Κ ‘λαού’. Μέχρι σήμερα τείναμε πάντοτε χέρι φιλίας αλλά η Ε/κ πλευρά προτίμησε να κάνει μονομερή βήματα. Κι εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας σε συνεργασία με την Τουρκία”, ανέφερε. 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συντηρούν την ένταση, επιδιώκουν γκρίζες ζώνες οι Τούρκοι

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ