Πολλαπλών μηνυμάτων η επικείμενη κάθοδος Μίτσελ στην Κύπρο

Άκρως σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η κάθοδος του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, στην Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες την 1η Νοεμβρίου.
 
Πρόκειται για επίσκεψη στην οποία μόνο εθιμοτυπικός χαρακτήρας δεν αποδίδεται, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο εμπλοκής των ΗΠΑ στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ οι αναμενόμενες εξελίξεις στα ενεργειακά καθιστούν την επίσκεψη του Αμερικανικού αξιωματούχου στο νησί ακόμα πιο σημαντική. Τόσο για λόγους ουσιαστικούς όσο και σημειολογικούς.
 
Υπενθυμίζεται πως την πρόθεση των ΗΠΑ να αποτελέσουν μέρος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ είχε προαναγγείλει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμερική ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών απειλών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πάνος Καμμένος παρέπεμψε στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως στέλνει από μόνη της ένα σαφές μήνυμα.
 
«Προχωράμε σε συνεργασία με την επέκταση της συμφωνίας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι από αυτό είναι σαφές το μήνυμα», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επέκταση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ
 
Το στίγμα της προσέγγισης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους με Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή, έδωσε ξεκάθαρα Γουές Μίτσελ, κατά την ομιλία του σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council με θέμα «Championing the Frontlines of Freedom: Erasing the “Grey Zone”» («Προωθώντας τα όρια της Ελευθερίας: Διαγράφοντας τη Γκρίζα Ζώνη"»).
 
Σημειώνοντας πως αυτό που πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν είναι να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους με την Τουρκία, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπέδειξε ότι έχει διανυθεί πολύς δρόμος τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, εκφράζοντας την ελπίδα να κατορθώσουν να «απομακρύνουν» την τουρκική Κυβέρνηση από την αγορά των S-400, προς άλλες επιλογές, και να κρατήσουν την Τουρκία, όχι μόνο σε δυτική πολιτική αλλά και στρατηγική τροχιά.
 
Ο κ. Μίτσελ χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ σημαντικές στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, αργότερα το φθινόπωρο (σ.σ. 13 Δεκεμβρίου), θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες, και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στο διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier)… μία πολλή ευάλωτη μεθόριο», επισήμανε.
 
Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ενισχυμένη παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο».
 
«Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή