Συντηρούν την ένταση, επιδιώκουν γκρίζες ζώνες οι Τούρκοι

Με ξεκάθαρο στόχο να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει με τεχνάσματα να δημιουργεί συνθήκες έντασης στο σημείο που τέμνονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.
 

Ο τουρκικός τύπος με πηχυαίους τίτλους κάνει λόγο για παρενόχληση του Barbaros από την ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος, ενώ στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα για απομάκρυνση της ελληνικής φρεγάτας από την περιοχή.
 
Οι στόχοι της Άγκυρας φάνηκαν ξεκάθαρα εδώ και μήνες, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ανακοίνωνε πως με κάθε τρόπο και κάθε μέσο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας, αλλά και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Με την κάθοδο του Barbaros στην συγκεκριμένη περιοχή, η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα αναγκάσουν την Ελλάδα να απαντήσει  με αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των Ιμίων όπου δημιουργήθηκαν γκρίζες ζώνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν σκηνικό έντασης οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο
 
Η κατάσταση στο τρίγωνο των ΑΟΖ
 
To ερευνητικό Barbaros βρίσκεται δυτικά της Πάφου από το απόγευμα της Τρίτης και από χθες πηγαινοέρχεται εντός της περιοχής που δέσμευσε η Άγκυρα με την παράτυπη NAVTEX, χωρίς να εκτελεί εργασίες.

Μάλιστα, από τη στιγμή που προσέγγισε την περιοχή και μέχρι σήμερα το πρωί το Barbaros απενεργοποίησε το σύστημα εντοπισμού του σε πραγματικό χρόνο που διαθέτουν όλα τα εμπορικά πλοία.
 
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή το Barbaros βρίσκεται σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων από το οικόπεδο τέσσερα ενώ εντός της ελληνικής υφαλοκριπήδας πλέει και το υποστηρικτικό σκάφος Tanux 1, ενώ από κοντινή απόσταση παρακολουθεί και η τουρκική φρεγάτα Gerasund.

Πάνω η τουρκική φρεγάτα TCG Giresun και κάτω η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς 

Το επεισόδιο που εφηύραν χθες τα τουρκικά μέσα με τη δήθεν παρενόχληση του από την φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» δεν συνέβη ποτέ.
 
Αυτό που έγινε σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ήταν ένας συνηθισμένος σε τέτοιες περιπτώσεις διάλογος μεταξύ των καπετάνιων των δύο πλοίων.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο διάλογος της φρεγάτας Νικηφόρος με το Barbaros
 
Θέλουν να συντηρήσουν την ένταση
 
Στο πλαίσιο της μάχης των εντυπώσεων και της δημιουργίας κλίματος έντασης σύσσωμος ο τουρκικός τύπος αναφέρεται στο περιστατικό με εμπρηστικούς τίτλους και μηνύματα προς την Ελλάδα
 
Ενδεικτικά η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Μείνετε μακριά από το Μπαρμπαρός» και αναφέρει ότι πρώτα τα ελληνικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς παρεμπόδισε το Μπαρμπαρός, δημοσιεύοντας και χάρτη ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στην Ελλάδα προειδοποιώντας τον για την υφαλοκρηπίδα.

Η Χουριέτ υπό τον τίτλο «Ελληνική παρενόχληση στο Μπαρμπαρός» γράφει ότι η πορεία  προς το δυτικό μέρος του νησιού «έθεσε σε συναγερμό Αθήνα και ε/κ πλευρά».

Η εφημερίδα Σταρ στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Την ελληνική παρενόχληση παρεμπόδισε το ναυτικό».

Η εφημερίδα Βατάν στο δικό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα έχει τίτλο «Ελληνική παρενόχληση στη Μεσόγειο” και η Μιλλιέτ έχει τίτλο “Παρεμποδίστηκε παρενόχληση του Μπαρμπαρός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν από...ενέργεια τα νερά της Μεσογείου-Ο χάρτης της φουρτουνιασμένης ΑΟΖ

 
Τσελίκ: «Οι πολεμικές δυνάμεις της Τουρκίας έδωσαν την αναγκαία απάντηση»

Λάδι στη φωτιά προσπάθησε να ρίξει και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
 
Με δήλωσή του από τον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει ότι καταδικάζει «την παρενόχληση του Barbaros από ελληνικό σκάφος», προσθέτοντας ότι «οι πολεμικές δυνάμεις της Τουρκίας έδωσαν την αναγκαία απάντηση στο ελληνικό σκάφος».
 
Λέει επίσης ότι «η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Υπουργός Άμυνας της ο οποίος προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ η Ελλάδα είναι η χώρα που γνωρίζει καλύτερα ότι η Τουρκία θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε αυτό το επεισόδιο παρενόχλησης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να καταλήξει πουθενά με επεισόδια παρενόχλησης που παραβιάζουν ολοφάνερα το διεθνές δίκαιο το τελευταίο διάστημα. Κάθε φορά παίρνει την κατάλληλη απάντηση», αναφέρει ο Ομέρ Τσελίκ.
 
«Η Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις που αυξάνουν την ένταση»

Στον ίδιο τόνο με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωση του, καλεί την Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις οι οποίες «αυξάνουν την ένταση» προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».
 
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, αναφέρεται ότι «οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τις δραστηριότητες του Barbaros που ξεκίνησαν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», όπως υποστηρίζει.
 
Το τουρκικό Υπουργείο προσθέτει ότι «η εν λόγω προσπάθεια παρέμβασης εμποδίστηκε με ελιγμούς από το πολεμικό ναυτικό μας το οποίο συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa» και προσθέτει ότι «η προσπάθεια παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο στην δική της ΑΟΖ δεν συμβαδίζει κανένα τρόπο με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Προτείνουμε στην Ελλάδα για χάρη συνέχισης των διμερών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας να μην κάνει κινήσεις έξω εκτός των κανόνων δικαίου και να αποφεύγει κάθε είδους κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Επικοινωνιακά παιχνίδια βλέπει και η Λευκωσία

Δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή της κυπριακής Κυβέρνησης

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει η Λευκωσία σε σχέση με τουρκικά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επεισόδιο» και έκανε λόγο για σκοπιμότητες από τουρκικής πλευράς.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις «αλλά δεν θα μας εκτρέψουν από το πρόγραμμά μας» για την έρευνα των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Απέδωσε παράλληλα τα δημοσιεύματα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία τεχνητής έντασης όσο πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο την 1η Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τέλος το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», η δεν έχει παρατηρηθεί κάποια κίνηση, καθώς το γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»