Τ.Ερχιουρμάν: Εκ των ων ουκ άνευ η πολιτική ισότητα

“Η πολιτική ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ, είτε η κεντρική κυβέρνηση είναι ισχυρή είτε τα μέρη της”, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχουρμάν σε ομιλία του στη Σιλίφκε της Τουρκίας όπου προσκλήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο Τουφάν Ερχουρμάν υποστήριξε ότι ο λόγος που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει τώρα χαλαρή ομοσπονδία είναι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στους Ε/κ πως να αναγνωρίσουν πολιτική ισότητα στους Τ/κ.
 
«Επειδή λέει ‘εγώ δεν μπορώ να εξηγήσω στον λαό μου να αναγνωρίσει πολιτική ισότητα στους Τ/κ, επειδή εμείς είμαστε πλειοψηφία, εκείνοι είναι μειοψηφία, γι’ αυτό αναπτύσσω αυτή τη φόρμουλα. Οι πολιτείες να είναι ισχυρές, η κεντρική κυβέρνηση να μην είναι πολύ ισχυρή’»  είπε ο Τουφάν Ερχουρμάν και πρόσθεσε «είτε η κεντρική κυβέρνηση είναι ισχυρή είτε τα μέρη της, η πολιτική ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό θα εξηγήστε στον λαό σας».

Ανέφερε ότι οι Τ/κ θέλουν να λυθεί το Κυπριακό με μια φόρμουλα μόνιμης λύσης, δίκαιη που να προστατεύει τα δικαιώματα στη βάση της πολιτικής ισότητας. Όπως είπε αυτό θα δημιουργήσει και οικονομική κινητικότητα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εργαστούν για μια φόρμουλα που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. 

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια κινητικότητα στο Κυπριακό, έστω και μικρή, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη που θα οδηγήσει. «Με την προσδοκία ότι σήμερα ή αύριο θα λυθεί το Κυπριακό, δυστυχώς τα σχέδια μας για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη έμειναν λίγο πίσω», ανέφερε προσθέτοντας ότι έχουν πάρει το μάθημά τους πλέον ότι ενώ γίνονται προσπάθειες για λύση πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα και προσπάθειες για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. 

Ο Τουφάν Ερχουρμάν είπε ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των τουριστών που πηγαίνουν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ενώ για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ανοίγουν άλλα δύο οδοφράγματα. Χρειάζεται μεγαλύτερη επένδυση για τον τουρισμό, υποστήριξε προσθέτοντας ότι αυτό θα φέρει μεγαλύτερα κέρδη καθότι χρειάζονται πιο σοβαρές προσπάθειες. 

Αναφερόμενος στην ανώτατη εκπαίδευση, που όπως είπε είναι ο δεύτερος πυλώνας της οικονομίας μετά τον τουρισμό, δήλωσε ότι λειτουργούν ήδη 16 «πανεπιστήμια» και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν άλλα 16. 

Ο Τουφάν Ερχουρμάν είπε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία του 2017 ο εμπορικός όγκος μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων είναι 1,1 δις δολάρια, σημειώνοντας ότι από αυτά το 1,043 δις δολάρια είναι εισαγωγές και μόνο τα 64 εκ. δολάρια είναι εξαγωγές προς την Τουρκία. Ανέφερε πως τα 64 εκ. είναι το 60% των συνολικών τους εξαγωγών, προσθέτοντας ότι κάνουν εξαγωγές και πέραν της Τουρκίας. 

Για την περίοδο της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας, ο Τουφάν Ερχουρμάν είπε ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέβηκε στο 12,29% και στα κατεχόμενα στο 24,29%κ κάτι που δείχνει ότι τα κατεχόμενα επηρεάζονται περισσότερο από την κατάσταση αυτή. «Και οι δύο ‘χώρες’ χρησιμοποιούν τουρκική λίρα αλλά οι εισαγωγές μας δεν είναι σε τουρκική λίρα. Αυτό πρέπει να το μελετήσουμε όλοι μαζί. Χέρι με χέρι πρέπει να παράγουμε μαζί και να κερδίζουμε» κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων