Στήνουν σκηνικό έντασης οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayrettin Pasa στην περιοχή των οικοπέδων τέσσερα και πέντε της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
 
Η Ελλάδα απάντησε στην ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το Barbaros στην συγκεκριμένη περιοχή, στέλνοντας με τη σειρά της την φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», ώστε να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, ενώ την ίδια ώρα ξέσπασε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
 
Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «παρενόχληση» του Barbaros  από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενα ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, τα ξημερώματα της Πέμπτης, φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, παρενόχλησε το ερευνητικό σκάφος. 
 
Το περιστατικό έληξε, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, όταν επενέβησαν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονταν στην περιοχή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανένα επεισόδιο με το Barbaros, λέει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ
 
Ωστόσο το ΓΕΕΘΑ, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και αποδίδει τα δημοσιεύματα σε πρόθεση της Άγκυρας να στηθεί σκηνικό έντασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν από...ενέργεια τα νερά της Μεσογείου-Ο χάρτης της φουρτουνιασμένης ΑΟΖ

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει ως εντελώς αβάσιμη την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι αυτή που καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών… προειδοποιεί πως η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς θα είναι επιζήμια στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και στην σταθερότητα στην περιοχή.
 
Και προσθέτει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και συμβουλεύει την Ελλάδα να παραμείνει μακριά από τέτοιες συμπεριφορές».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική Κυβέρνηση πέραν της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αντέδρασε έντονα στις ενέργειες της Τουρκίας προχωρώντας σε διαβήματα στον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.
 
Από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης αυτό που τονίζεται είναι ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται μετά τις ανακοινώσεις της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης και ότι παρακολουθεί την κατάσταση στα πλαίσια που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά κόκκινο ο υδράργυρος στην κυπριακή ΑΟΖ

Συγκεκριμένα μετά την έκδοση NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε οδηγίες ώστε να εκδοθεί άμεσα Anti-NAVTEX από τον σταθμό της Λάρνακας.

Με αυτό τον τρόπο η κυπριακή Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα πως δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία της ΚΔ στην ΑΟΖ και ειδικά εντός των οικοπέδων τέσσερα και πέντε, μέρος των οποίων καταπατάται.
 
Η Κυβέρνηση μεταφράζει την τουρκική στάση ως μια προσπάθεια δημιουργίας έντασης, αμφισβήτησης και δημιουργίας γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θεωρεί πως αυτή η στάση και ειδικά το σημείο που επιλέχθηκε για την παράτυπη NAVTEX, έχει να κάνει περισσότερο με τις διμερείς συμφωνίες για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, παρά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10.

Πάντως αρμόδια πηγή της κυβέρνησης, η οποία μίλησε στο ΚΥΠΕ, τόνισε ότι δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Διαβάστε εδώ: Διαψεύδει τα περί κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο η Λευκωσία

Έντονη, αξίζει να σημειωθεί, ήταν και η αντίδραση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αμέσως μετά την έκδοση της παράτυπης NAVTEX από την Τουρκία, διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι αποθαρρύνει κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως εξακολουθεί  να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως στηρίζει τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΗΠΑ προς Τουρκία: Όχι σε ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ