Χτυπά κόκκινο ο υδράργυρος στην κυπριακή ΑΟΖ

Από χθες το απόγευμα το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrretin Pasa βρίσκεται ακριβώς έξω από το Οικόπεδο τέσσερα της Κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα με παράνομη NAVTEX.
 
Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύει ο REPORTER, το Barbaros διένυσε μέσα σε περίπου ένα 24ωρο  την απόσταση από το λιμάνι της Χόλμης, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο τον τελευταίο μήνα, μέχρι το σημείο που διασταυρώνονται οι ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, δίπλα από το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν από...ενέργεια τα νερά της Μεσογείου-Ο χάρτης της φουρτουνιασμένης ΑΟΖ

Οι έρευνες, που θα ξεκινήσουν εκτός απροόπτου αύριο, θα διαρκέσουν σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε χθες από τον σταθμό της Αττάλειας, μέχρι τον Φεβρουάριο, σε μια περιοχή δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης, συνολικής έκτασης 5,756 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
H NAVTEX απέχει 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου ανατολικά, 180 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βόρεια, 340 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κρήτης δυτικά και 240 χιλιόμετρα από τις Ακτές της Αιγύπτου νότια.
 
Υπενθυμίζεται πως σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων θα πραγματοποιεί τις ερευνητικές γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας η κοινοπραξία ExxonMobil/QatarPetroleum, στο οικόπεδο 10.
 
Κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη το ελληνικό ΥΠΕΞ, στέλνει φρεγάτα 
 
Την ίδια ώρα η Αθήνα μετά την εξαγγελία της παράνομης NAVTEX, προέβη σε έντονα διαβήματα προς την Άγκυρα, καλώντας στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο Πρέσβη από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις.
 
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, στην προκειμένη περίπτωση, «δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες»
 
Παράλληλα το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι "για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές". Και συμπληρώνει: "Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει στην περιοχή την φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ F-466, που θα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εργασίες του Barbaros.
 
Ενέργεια πάντως που πάντα σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, επικαλούμενη πηγές εντός του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αποκαλύπτει πως ήδη δόθηκαν διαταγές για να σπεύσουν στην περιοχή πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, υποστηρικτικά σκάφη και υποβρύχια για την προστασία του Barbaros.
 

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή