Μουδιασμένη από την παραίτηση Νίκου Κοτζιά η Λευκωσία

Μούδιασμα προκάλεσε στη Λευκωσία η είδηση της παραίτησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η οποία υποβλήθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα και έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεργασία Νίκου Κοτζιά με την κυπριακή Κυβέρνηση κατά τα τελευταία 3,5 χρόνια, που διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως άριστη σε όλα τα επίπεδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Με πόνο καρδιάς ο Τσίπρας, υπενθυμίζει πως είναι…σπόρος ο Κοτζιάς  

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Κυπριακό, στο Νίκο Κοτζιά πιστώνεται μέγιστη συμβολή στις προσπάθειες ανάδειξης και συζήτησης του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Συναφώς, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στον REPORTER, παρέπεμπαν μεταξύ άλλων στις δύο τελευταίες Διασκέψεις για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκαν το 2017 σε Γενεύη και Κρανς Μοντανά, υπενθυμίζοντας την σθεναρή στήριξη που παρείχε ο τέως πλέον Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τις κρίσιμες και δύσκολες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών ο Τσίπρας-Παρελθόν ο Κοτζιάς

Στο πλαίσιο των πιο πάνω, δεν είναι τυχαίο που τόσο ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη τους για την αποχώρησή του κ. Κοτζιά από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ, ανάλογες υπήρξαν και οι αντιδράσεις κομμάτων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την παραίτηση του φίλου υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο και ευχαριστώ για την αγαστή, εξαίρετη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

Μπροστά στις προκλήσεις που οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν, προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την ελληνική Κυβέρνηση».

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.
 


 
Ευχαριστίες για τη συνεργασία με τον κ. Νίκο Κοτζιά εξέφρασε μέσω Facebook και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου η οποία έκανε λόγο για πολύτιμη σύμπραξη τα τελευταία τριάμιση χρόνια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στην ελληνική κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά
 
 Ο ΔΗΣΥ
Τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά για τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού μας εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

«Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον τέως Υπουργό  Εξωτερικών της Ελλάδας

Ο σεβασμός μας προς τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας είναι απόλυτος.

Θέλουμε όμως, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον τέως Υπουργό  Εξωτερικών της Ελλάδας  κ. Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια για την επανένωση της Κύπρου. Η συνεργασία και η στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν σημαντική».
 
Η Συμμαχία Πολιτών
Βαθιά εκτίμηση για τις θέσεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έκφρασε σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών, εγείροντας την αγωνιστικότητα που υπέδειξε υπερασπίζοντας την εθνική υπόθεση της Κύπρου στις τελευταίες Διασκέψεις.

«Ως θέμα αρχής η Συμμαχία Πολιτών δεν επεμβαίνει και δεν σχολιάζει τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και κομματικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την βαθιά μας εκτίμηση για τον τέως υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις θέσεις του στο Κυπριακό, για λύση χωρίς εγγυήσεις και απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων για να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ένα κανονικό κράτος.

Δεν παραγνωρίζουμε την αγωνιστικότητα με την οποία υπερασπίστηκε την εθνική μας υπόθεση στη Διάσκεψη της Γενεύης και του Crans Montana».

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον