Παυλόπουλος: Βρισκόμαστε εδώ μέχρις ότου αποδοθεί στην Κύπρο δικαιοσύνη

Στην Κύπρο έφθασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Προσερχόμενος στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Ελλήνων «Προεδρική Δημοκρατία  versus Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», στη Λευκωσία, ο κ. Παυλόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Κύπρο.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε εδώ μέχρις ότου αποδοθεί στην Κύπρο δικαιοσύνη, καθώς όπως είπε, είναι αδιανόητο για την ΕΕ και για τη διεθνή κοινότητα να διατηρείται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας που τελεί ακόμα υπό το κράτος εισβολής και κατοχής.
 
Αυτό είναι χρέος όλων μας να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό και επομένως θα ερχόμαστε όταν χρειάζεται, όσο χρειάζεται για να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει, σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, είπε ότι η Κύπρος είναι ένας συχνός προορισμός για τον ίδιο.
 
Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Βουλής, λόγω του συνεδρίου, λέγοντας ότι η συμβολική παρουσία του και η παρέμβασή του σε αυτό «θα μας βοηθήσει για τους αναγκαίους προβληματισμούς που χρειαζόμαστε για τη σύγχρονη εποχή» καθώς, όπως παρατήρησε «κλονίζονται πολλές φορές ή δημιουργούνται αμφιβολίες για τα πολιτικά, πολιτειακά συστήματα, την δημοκρατία την ίδια».

Το κοινό συνέδριo Βουλής των Αντιπροσώπων και Βουλής των Ελλήνων ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια απήυθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδος, κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Βούτσης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Συλλούρης είπε ότι η «πολιτική ελευθερία» και η «μετριοπάθεια» θα πρέπει να διέπουν την άσκηση της κυρίαρχης κρατική εξουσίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, η επιζητούμενη κατά τον Montesquieu «πολιτική ελευθερία» και «μετριοπάθεια» πρέπει να διέπουν την άσκηση της κυρίαρχης κρατικής εξουσίας οποιοδήποτε κι αν είναι το πολίτευμα, Προεδρική ή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 
Πρόσθεσε ότι , αναντίλεκτα, σε κοινωνίες στις οποίες ενσυνείδητα αφέθηκε να εκκολαφθούν ψήγματα δεσποτισμού και απολυταρχικών στοιχείων, κράτη στα οποία τη μετριοπάθεια υποκατέστησε η αλαζονεία της εξουσίας και ο φόβος, και όπου στη σφαίρα του πολιτικά παραδεκτού εμφιλοχώρησε η άσκηση της απόλυτης κυριαρχίας του ενός, ολέθριες και δραματικές υπήρξαν οι συνέπειες.  Άλλωστε, είπε, πέραν της όποιας τυπολογίας, είτε αυτή είναι η αριστοκρατία και η «Πολιτεία» του Αριστοτέλη είτε το αβασίλευτο πολίτευμα, η μοναρχία ή η δεσποτεία του Montesquieu, η αναζήτηση της πολιτικής ελευθερίας υπήρξε πάντοτε το ζητούμενο και στο ίδιο πλαίσιο, η καταδίκη κάθε μορφής δεσποτισμού και τυραννίας, όπως κι αν τα φαινόμενα αυτά ερμηνεύονται στη σύγχρονη πραγματικότητα. 

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η διάκριση των εξουσιών, αυστηρή ή/και λιγότερο αυστηρή, αρχή η οποία αποτελεί τη βάση κάθε σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, διασφαλίζει ότι, ναι μεν η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία αποτελούν θεσμούς και όργανα του ενός και μόνον κράτους, ταυτόχρονα όμως ένα σύστημα ελέγχου και ισορροπιών (checks and balances) βρίσκεται σε ισχύ στο κράτος δικαίου, ως μέσο εξισορρόπησης εξουσιών και πάταξης κάθε τάσης δεσποτικής διακυβέρνησης και απολυταρχισμού εν τη γενέσει τους. 

Αναφερόμενος στο δοτό Σύνταγμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, είπε ότι παρά την αμφίβολη αρχικά βιωσιμότητά του ως «παραχωρημένου συντάγματος» και όχι ως προϊόντος των συνήθων δημοκρατικών διαδικασιών, το Κυπριακό  Σύνταγμα ως ο υπέρτατος νόμος του Κράτους, και συνακόλουθα η Προεδρική Κυπριακή Δημοκρατία, λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, και στην πορεία και μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να λειτουργούν υποδειγματικά ως προς τις επιμέρους πτυχές αυτού καθ’ εαυτού του πολιτεύματος.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία της Λευκωσίας.

Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιάσει κριτικά και να συγκρίνει γόνιμα τα δύο πολιτειακά συστήματα διακυβέρνησης, τόσο σε ιστορικό βάθος όσο και στη σύγχρονη ιστορική περίοδο, καθώς και να εξετάσει ειδικότερα το ρόλο των πολιτικών κομμάτων σε αυτά.

Στους υπόλοιπους ομιλητές συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»