Ν. Αναστασιάδης: Οι Τούρκοι θέλουν συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών

Νέες απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις σκέψεις του που έθεσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, έδωσε από το βήμα της Αντικατοχικής εκδήλωσης των Μορφιτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως έλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει ως τροφή για σκέψη στο Εθνικό Συμβούλιο, για αποκεντρωμένη ομοσπονδία προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργικότητα της λύσης.
 
Είπε πως σε καμία περίπτωση η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείπει τη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ολιγότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση. «Όχι συνομοσπονδία, όχι δύο κράτη, αλλά κράτος λειτουργικό, κράτος που να μπορεί να το αποδεχθεί ο Κυπριακός Ελληνισμός, να μη ζει στην αβεβαιότητα για το τί την επομένη θα συμβεί αν  πετύχουμε μια μη βιώσιμη λύση», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε και κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει άκαμπτη, με τις αξιώσεις για συνέχιση των εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού να βρίσκονται στο τραπέζι.
 
Προσέθεσε επίσης πως όσο οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν να έχουν τουλάχιστον θετική ψήφο για κάθε απόφαση θεσμικού οργάνου της κεντρικής κυβέρνησης τόσο πιο αναποτελεσματική, μη λειτουργική , μη βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί.
 
«Είναι ευθύνη εκείνου που διαπραγματεύεται να διαπιστώσει κατά πόσο είναι δυνατόν ή όχι μια ανάλογη λύση να προταθεί προς τον λαό», είπε.
 
Παρατήρησε περαιτέρω πως «είναι αδιανόητο την ώρα που επικαλούμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, την ώρα που επικαλούμαστε τη δημοκρατία, την ίδια ώρα και να μπορεί να αποδεχόμαστε οτιδήποτε αντιβαίνει προς κάθε δημοκρατική αρχή».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε επίσης ότι οι αξιώσεις της τ/κ κοινότητας να καθορίζει τις αποφάσεις της πλειοψηφούσας κοινότητας οδηγούν σε θνησιγενή λύση που θα καταρρεύσει την επομένη και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από τον λαό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βολιδοσκοπήσεις από Η.Ε. τις επόμενες μέρες

 

«Όλα τούτα είναι που βασανίζουν, που προβληματίζουν και αυτά θα πρέπει να είναι και πιστεύω θα είναι αυτά που θα προβληματίσουν το σύνολο, για να μπορέσουμε επιτέλους ενωμένοι να έχουμε μια γραμμή για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία», συνέχισε.
 
Σημείωσε δε ότι  η τουρκική πλευρά δεν επιδιώκει τη λύση που εμείς επιδιώκουμε, προσθέτοντας ότι επιδιώκει τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη και θα πρέπει επιτέλους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι  όσες των προτάσεων υποβάλλουμε συνάδουν απολύτως και με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ακόμα ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και θα οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς το οποίο θα είναι πλήρως απαλλαγμένο τόσο από αναχρονιστικές εγγυήσεις όσο και από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Δειτε Επισης

Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Συνελήφθη 26χρονη εκπαιδευτικός για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου
Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς για ομήρους
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος