Τρίτη 26 Μαρ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Μόνο η κορυφή του… παγόβουνου τα αμερικανικά ελικόπτερα στη βάση Ακρωτηρίου

Ελίνα Σταματίου  13/10/2018 08:52
Μόνο η κορυφή του… παγόβουνου τα αμερικανικά ελικόπτερα στη βάση Ακρωτηρίου

Μόνο η κορυφή του… παγόβουνου τα αμερικανικά ελικόπτερα στη βάση Ακρωτηρίου

Ελίνα Σταματίου  13/10/2018 08:52
 
Σάλος εντός και εκτός Κύπρου έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το δημοσιεύμα του ειδησεογραφικού δικτύου ABC που έκανε λόγο για την ύπαρξη μυστικής αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο, η οποία στοίχισε 70 εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο των ΗΠΑ, και λειτούργησε για μόνο τέσσερα χρόνια-από το 2013 μέχρι και το 2017.
 
2
 
Ωστόσο η εν λόγω βάση -η ύπαρξη της οποίας δεν διαψεύσθηκε ούτε επιβεβαιώθηκε ποτέ από πλευράς Αμερικανών ή Κυπριακής Δημοκρατίας- όπως όλα δείχνουν φαίνεται να λειτούργησε εντός των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου.
 
Τα ελικόπτερα... μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που εξασφάλισε ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ από καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας, η αμερικανική βάση ελικοπτέρων όντως άνοιξε το 2013 και στην ουσία ήταν ένα ελικοδρόμιο που χρησιμοποιείτο από τους Αμερικανούς με τις ευλογίες των Άγγλων μεταφέροντας προσωπικό και όχι στρατιωτικούς. Άλλωστε όπως μας ενημέρωσε η συγκεκριμένη πηγή, τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα που βρίσκονταν εκεί, δεν ήταν στρατιωτικά, αλλά ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας μετέφερε η πηγή, η συγκεκριμένη βάση ελικοπτέρων, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν εντός Ακρωτηρίου τα τελευταία 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως μας αποκάλυψε, από το 1990 και μετά εντός της Βάσης Ακρωτηρίου υπάρχει μόνιμη αμερικανική παρουσία κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά δύο πτήσεις.
 
U2

Ουσιαστικά πρόκειται για τρία αμερικανικά κατασκοπευτικά U2, δύο εκ των οποίων απογειώνονται από το Ακρωτήρι κάθε πρωί και επιστρέφουν στο Ακρωτήρι το απόγευμα.
 
bash u2 b

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν, η πηγή δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιες είναι αυτές, εκτιμώντας ωστόσο ότι πιθανό να σχετίζονται με την αμερικανική παρουσία και παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής της Μ.Ανατολής.
 
palia photo u2
Παλαιότερη αεροφωτογραφία της βάσης των U2

Η ύπαρξη των συγκεκριμένων αεροσκαφών που έχουν τη δυνατότητα να πετούν στα 70 χιλιάδες πόδια και να τραβούν ασταμάτητα φωτογραφίες αμέσως μετά την απογείωση, είχε επιβεβαιωθεί και το 2013 μέσω φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ο Βρετανός δημοσιογράφος Andrew Potter στο Twitter του, όταν εκείνη την περίοδο έτυχε να βρίσκεται στην Κύπρο και είχε δει ιδιοίς όμμασι ένα εξ αυτών.
 
POTTER
 
Ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν είχε διαρρεύσει πληροφορία που να κάνει λόγο για μόνιμη παρουσία τέτοιων αεροσκαφών εντός των Βρετανικών Βάσεων και μάλιστα με διάρκεια που πάει πίσω μερικές δεκαετίες. Για την επιχειρησιακή λειτουργία των τριών U2, η πηγή μας ενημέρωσε πως εντός της Βάσης Ακρωτηρίου υπάρχει αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό το οποίο ανανεώνεται κάθε εξάμηνο.

«Περίεργη κινητικότητα» στο ακρωτήρι Ζευγάρι
 
Ερωτηματικά εξάλλου εγείρουν και οι πληροφορίες που μας μετέφερε η συγκεκριμένη πηγή, ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα  στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου της Βάσης Ακρωτηρίου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά, στο ακρωτήρι Ζευγάρι.
 
palio nosokomeio
 
Στο σημείο που υπήρχε το κτήριο του παλιού νοσοκομείου της Βάσης το οποίο έκλεισε το 2013 και κατεδαφίστηκε το 2016, τώρα γίνονται προετοιμασίες για την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, με την παρουσία μάλιστα δύο εργοταξίων.
 
palio nosokok 2
 
ergotaxia

Πρόσφατα, επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, πλοίο μετέφερε στο συγκεκριμένο σημείο αριθμό υποθαλάσσιων καλωδίων.

kalwdia

 
Σιγήν ιχθύος ένθεν και ένθεν

Για τη βάση των ελικοπτέρων στο Ακρωτήρι και το δημοσίευμα του ABC δεν έγινε πάντως κανένα σχόλιο από πλευράς αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ την ίδια εν πολλοίς στάση τήρησε και η κυπριακή κυβέρνηση.

Αρχικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε παραπέμψει τους δημοσιογράφους στην Αμερικανική Πρεσβεία, κάτι που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε θύελλα αντιδρασεων από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν επιτακτικά την άμεση ενημέρωσή τους για το τι τελικά συμβαίνει εντός των Βρετανικών Βάσεων και κατά πόσον η Κυβέρνηση είναι ενήμερη γι αυτά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κομμάτων ανακοίνωσε την Πέμπτη, πως θα τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα περί αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην Κύπρο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη το βράδυ της Πέμπτης, όταν του ζητήθηκε κάποιο σχόλιο για το όλο θέμα, περιορίστηκε να απορρίψει την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση, διερωτώμενος μάλιστα, γιατί, αν έστω ζητήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους αμερικανική παρουσία, θα πρέπει η κυπριακή Κυβέρνηση να είναι υπόλογη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας