Στοχεύει σε συμφωνία με τη Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ η Τουρκία

Η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με την Λιβύη ώστε να μην επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ επικαλούμενη τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Γιαϊτζι παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτη για το πως θα έπρεπε να είναι η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας. Στον χάρτη φαίνεται να υπερτριπλασιάζεται η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Σχέδιο εισβολής στην Κρήτη”, η Ελλάδα η οποία ετοιμάζεται να κηρύξει την ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται να κάνει συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης της.  Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα ξεκινά την οριοθέτηση της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί να σφετεριστεί όχι μόνο τη θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας αλλά και της Αιγύπτου και της Λιβύης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει «εισβολή» από την Κρήτη η Yeni Safak
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συμφωνίες που έκαναν και κάνουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα για την ΑΟΖ γίνονται αγνοώντας τη θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας και της ‘τδβκ’, προσθέτοντας ότι αυτοί οι σχεδιασμοί καταδικάζουν την Τουρκία σε ένα θαλάσσιο πεδίο 41 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κόλπο της Αττάλειας, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη.
 
Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα με αυτή την κίνησή της σφετερίζεται θαλάσσια περιοχή τουλάχιστον 39,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα έπρεπε κανονικά να ανήκει στη Λιβύη, ενώ παρουσιάζει και χάρτη. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάτ Γιαϊτζί σε άρθρο του στο περιοδικό Στρατηγικές Ασφάλειας αναφέρει ότι μελετάται εάν θα γίνει συμφωνία γι την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
 
Στο ίδιο άρθρο ο Τούρκος στρατηγός υποστηρίζει ότι  έπειτα από συμφωνία με την Λιβύη, η Τουρκία πρέπει να πάρει στη θαλάσσια ζώνη της τις ακτές της Μαρμαρίδας, της Φετιγέ και του Κας. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης χάρτη στον οποίο δείχνει την ΑΟΖ της Τουρκίας στα 145 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που όπως υποστηρίζει θα έπρεπε να είναι η θαλάσσια ζώνη της Τουρκίας. Στον χάρτη φαίνεται υπερτριπλάσια η τουρκική θαλάσσια ζώνη , χωρίζοντας εντελώς την Ελλάδα από την Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)