Σιγή ιχθύος και από την αμερικανική Πρεσβεία για τη βάση ελικοπτέρων

Συνεχίζεται ο απόηχος μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του αμερικανικού δικτύου ABC, για την λειτουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο, από το 2013 μέχρι το 2017 και για την οποία δαπανήθηκαν από τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ 70 εκατομμύρια δολάρια.
 
Η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δήλωνε χθες ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο αναφορικά με αμερικανικό δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Κύπρο,  και παρέπεμψε για το ζήτημα στις αμερικανικές αρχές οι οποίες με τη σειρά τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
 
Συγκεκριμένα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο με εκπρόσωπό της να δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η πρεσβεία δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με το εν λόγω δημοσίευμα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζητούν απαντήσεις τα κόμματα
Την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση τονίζει το ΑΚΕΛ δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του κομματος, Στέφανου Στεφάνου.
 
«Η απάντηση της κυβέρνησης στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την αποκάλυψη ότι στην Κύπρο υπήρχε μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων από το 2013 μέχρι το 2018 πραγματικά άφησε εμβρόντητους όλους τους πολίτες.

Διερωτόμαστε συνέχισε ο Στέφανος Στεφάνου, «αν σε τούτο τον τόπο υπάρχει κυβέρνηση υπεύθυνη ή υπεύθυνοι για τον τόπο είναι οι Αμερικανοί για να μας παραπέμπει η κυβέρνηση να πάρουμε απαντήσεις; Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα πράγματα η κυβέρνηση είναι πραγματικά απαράδεκτος και καταδικαστέος» ενώ θέτει τέσσερα ερωτήματα:
-Γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση για την ύπαρξη της μυστικής αμερικανικής βάσης στην Κύπρο;
-Συναίνεσε ή όχι η κυβέρνηση στη δημιουργία αυτής της βάσης;
-Αν ήξερε η κυβέρνηση –και πολύ περισσότερο- αν συναίνεσε η κυβέρνηση στη δημιουργία της βάσης, γιατί το κράτησε μυστικό; Και γιατί, τελικά, παραχώρησε μια τέτοια άδεια;
 -Για πόσα άλλα τέτοια ζητήματα η κυβέρνηση κρατά στο σκοτάδι από τους πολίτες;
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναμένει να έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία, για να τοποθετηθεί υπεύθυνα και με σοβαρότητα.

«Ανεξαρτήτως της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Κόμμα στηλιτεύει την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στις αμερικανικές αρχές.Ο κ. Προδρόμου δεν λειτούργησε ως εκπρόσωπος συντεταγμένης πολιτείας και ως εκπρόσωπος κυβέρνησης ενός κράτους με κυριαρχικά δικαιώματα» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Κάλεσμα προς την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις εάν γνώριζε για την βάση ζητά και η ΕΔΕΚ.
 
«Εκ των πιο σημαντικών ερωτημάτων είναι εάν η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω βάσης και εάν γνώριζε για τη χρήση που αυτή είχε.Εάν η κυβέρνηση γνώριζε τότε πρέπει να ενημερώσει για τις ενέργειες που αυτή έπραξε, τα μέτρα που έλαβε και τις απαντήσεις που έδωσε» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλληλεγγύης σημειώνει πως οι επίσημες εξηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρουσία στην Κύπρο των Αμερικανικών βάσεων δεν πείθουν κανένα. «Αποτελούν, δυστυχώς, το συνήθη τρόπο αντίδρασης των αρμοδίων στα δύσκολα».
 
«Ως εκ τούτου αναμένουμε πιο πειστικές εξηγήσεις που να στηρίζονται σε δεδομένα που έχουν διερευνηθεί, με βάση τις προσφερόμενες και ισχύουσες διαδικασίες. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι ροκανίζουμε την οποιαδήποτε κρατική οντότητα μας απόμεινε» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Βρετανία συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο ωσάν να είναι βρετανική αποικία σημειώνει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

«Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου» συνεχίζει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, «ο οποίος ισχυρίστηκε άγνοια και παρέπεμψε στις αμερικανικές αρχές, στην ουσία στηρίζεται στη λανθασμένη βάση ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες». 
 
«Αντί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να στρουθοκαμηλίζει είναι καιρός, δυναμικά, να ανοίξει το θέμα της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων  ως αποικιακό κατάλοιπο» τονίζει η Συμμαχία

«Ως Συμμαχία Πολιτών δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον