Από τα μέσα του 20ου αιώνα η παρουσία των Αμερικανών στην Κύπρο (pics)

Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε τις τελευταίες ώρες μετά το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου ABC για τη λειτουργία στην Κύπρο «μυστικής» αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων, για την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε κοντά στα 70 εκατομμύρια από το 2013 μέχρι το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουδέν σχόλιο από Λευκωσία για την αμερικανική βάση ελικοπτέρων

Η ύπαρξη ή όχι της βάσης δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε και διαψευσθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, παρέμψε για υποβολή οποιωνδήποτε ερωτημάτων επί του θέματος στις αμερικανικές Αρχές. Ωστόσο, η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση του δημοσιεύματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυστήριο με αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο
 
Η παρουσιά Αμερικανών στον Γερόλακκο 
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η εν λόγω αμερικανική βάση ελικοπτέρων, στο Ακρωτήρι, δεν αποτέλεσε την μοναδική μορφή παρουσίας των Αμερικανών στην Κύπρο, αφού άλλου είδου βάσεις- κατασκοπευτικές- λειτούργησαν στο νησί μας από τα μέσα του 20ου αιώνα. 
 
Η χώρα μας, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, έτυχε στρατιωτικής εκμετάλλευσης, τόσο από τους Βρετανούς όσο και από τους Αμερικανούς συμμάχους τους, που ήθελαν να κατασκοπεύουν τα πάντα, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μετά από άδεια των Βρετανών οι Αμερικανοί ίδρυσαν στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Γερόλακκος, βόρεια της Λευκωσίας, την Νaval Facility, που ήταν σταθμός παρακολούθησης σημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 
Η ΝAVFAC ήταν σταθμός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά στην ουσία ήταν μονάδα συλλογής πληροφοριών. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στον Γερόλακκο τον Ιούνιο του 1957 και διαλύθηκε λίγους μόλις μήνες πριν από την τουρκική εισβολή, στις 23 Απριλίου 1974.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέντρο κατασκοπείας η Κύπρος. 10 σταθμοί υποκλοπών που λειτούργησαν ή λειτουργούν στο νησί μας 
 

Στα καθήκοντα των Αμερικανών εργαζόμενων του σταθμού ήταν η παρακολούθηση μηνυμάτων από τη Μέση Ανατολή, η καταγραφή τους, η μετάφραση, η ανάλυση, η αποκρυπτογράφηση και η αποστολή τους στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
 
Ο σταθμός του Γερολάκκου εστίασε στην κατασκοπεία ιδιαίτερα της PLO (Παλαιστινιακή Οργάνωση) και στον ηγέτη της Γιασέρ Αραφάτ. Συχνά οι πληροφορίες που συνέλεγαν οι Αμερικάνοι στον Γερόλακκο είχαν τεράστιες επιπτώσεις στις εξελίξεις και στις πολεμικές επιχειρήσεις.
 
Σύμφωνα με ένα Άραβα μεταφραστή που υπηρέτησε στη βάση, και συγκεκριμένα στο αρμόδιο γραφείο για το Παλαιστινιακό, οι πληροφορίες στέλνονταν στην NSA και απ' εκεί στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
 
Η βάση υπήρξε για χρόνια πηγή πληροφοριών, τόσο της CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ) όσο και της ΝSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ).
 
Οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι στον σταθμό έφταναν περίπου τους 200 και ήταν οργανωμένοι, αφού διέθεταν ομάδα baseball, softball, american football, μπάσκετ, καθώς και πολιτιστικές ομάδες.
 
Το πρώτο γραφείο στον Καραβά 
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στον Καραβά, όπου υπήρχε από το 1949  γραφείο στο οποίο εργάζονταν δεκάδες Αμερικανοί. Από το συγκεκριμένο γραφείο συλλέγονταν πληροφορίες μέσω των κεραιών που είχαν αναπτυχθεί κυρίως από χώρες του κόλπου, που την περίοδο του ψυχρού πολέμου είχαν συμμαχήσει με τη Σοβιετική Ένωση.
 
Από το Γραφείο FBIS του Καραβά (Foreign Broadcast Information Service) συλλέγονταν, μεταφράζονταν, αναλύονταν και αποστέλλονταν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όλα όσα  κατέγραφαν οι κατασκοπευτικές κεραίες.
 
Το Γραφείο λειτούργησε μέχρι την ημέρα της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία εργάζονταν 85 άτομα. Μάλιστα, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι υπάλληλοι τους από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974 κατά την τουρκική εισβολή, αφού έμειναν για τρεις μέρες εγκλωβισμένοι μέσα στο γραφείο.
 
Ο σταθμός του Αρχαγγέλου 
Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του σταθμού στον Καραβά και δύο χρόνια μετά το κλείσιμο του σταθμού στον Γερόλακκο, η Αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την κυπριακή δημοκρατία άδεια για να ανοίξει ξανά το σταθμό της Λευκωσίας κάτω από τη διεύθυνση της αμερικανικής πρεσβείας. 

Η άδεια δόθηκε, ο σταθμός ιδρύθηκε και το 1985 μεταφέρθηκε στις σημερινές του εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αρχαγγέλου.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο σταθμός εντάχθηκε στο Open Source Center. 

Επίσημα στον δορυφορικό σταθμό του Αρχαγγέλου καταγράφονται δεδομένα από ενημερωτικές ιστοσελίδες, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις από 160 χώρες σε 80 γλώσσες. 

Όμως οι δυνατότητες του συγκεκριμένου κέντρου είναι πολύ περισσότερες από την απλή καταγραφή πληροφοριών στα ΜΜΕ. 

 
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από παλιούς εργαζόμενους στη βάση, μας δίνει μια πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες των μελών της και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την ζωή των Αμερικανών στην Κύπρο, μια πτυχή που τουλάχιστον στους νεότερους είναι παντελώς άγνωστη.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές