Κορυφή του παγόβουνου η δημόσια διαφωνία Αναστασιάδη-Αβέρωφ

Την κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τη διαφορετική οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και τη στασιμότητα που παρατηρείται στην μετά το Κραν Μοντανά εποχή, αποτελεί η εκδηλώθεισα δημόσια διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Το ξέσπασμα του Προέδρου Αναστασιάδη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που είχε ως σαφή αποδέχτη τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι όλα όσα εδώ και μήνες λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Προεδρικό και Πινδάρου.
 
Καλοί γνώστες του παρασκηνίου, εξηγούν στον REPORTER πως οι τελευταίες συνεχείς δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου περί παραθύρου που βλέπει να κλείνει και για εθνικό τσουνάμι που διαβλέπει να έρχεται, αποτέλεσαν απλώς τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Νίκου Αναστασιάδη.
 
«Έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για ‘’τσουνάμια’’, να ακούω πολλά. Επιτέλους, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το κράτος είναι συντεταγμένο και ακολουθεί πολιτικές, προκειμένου ακριβώς να ενισχύσει-και ενισχύει συνεχώς-την υπόσταση του. Την ίδια ώρα, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις και προοπτικές για σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
 
Όλη αυτή η κινδυνολογία που ακούγεται, επιτέλους αν υπάρχει κάτι, καλό είναι να λέγεται προς εκείνον που πρέπει να τα ακούσει και αυτός εγώ είμαι. Και όχι να δίδουμε την εικόνα ότι ή δεν πράττουμε τίποτα ή ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή κλπ», διαμήνυσε εμφανώς ενοχλημένος προχθές το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης.  


Όπως σημείωνε  μιλώντας στον REPORTER στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, «δεν τον έφτανε η σκληρή κριτική και άδικη αμφισβήτηση που δέχεται από το ΑΚΕΛ, βλέπει τώρα και τον Αβέρωφ να υιοθετεί έστω και με πιο εύσχημο τρόπο τη ρητορική της Εζεκία Παπαϊωάννου, δίνοντας την εικόνα ενός πρoέδρου κόμματος, που πολιτεύεται στο Κυπριακό σαν κυβερνώσα αντιπολίτευση».
 
Ο ίδιος στενός συνεργάτης του Προέδρου υποδείκνυε ότι «ο Αβέρωφ, είναι από το καλοκαίρι του 2017, μετά το Κραν Μοντανά και το άδοξο τέλος της κατάληξης της Διάσκεψης για την Κύπρο, που εμμέσως πλην σαφώς σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του για το Κυπριακό, άφηνε ουσιαστικά σκιές γύρω από πιθανές ευθύνες της δικής μας πλευράς για το ναυάγιο και χλιαρή ήταν η γραμμή υπεράσπισης του Προέδρου έναντι της ισοπεδωτικής κριτικής που του ασκείτο από το ΑΚΕΛ».   
 
«Το τελευταίο διάστημα», συνέχισε, «και ενώ ο Πρόεδρος μόλις επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα όσον αφορά την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, το να βγαίνει ο ηγέτης του κόμματος από το οποίο αναμένει στήριξη και να αφήνει τις όποιες σκιές, είναι πολύ λογικό-και φυσιολογικό- να προκαλέσει την ενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας».  
 
Την ίδια ώρα, πάντως, από πλευράς Πινδάρου, αυτό που τονίζεται είναι πως οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν δεν άπτονται της ουσίας των θέσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρόεδρου του ΔΗΣΥ, αλλά πολύ περισσότερο της στρατηγικής την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Active, ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει αλλαγή πλεύσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ούτε ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να προβεί σε υποχωρήσεις.
 
Και χωρίς να αποκρύπτει την ύπαρξη διαφορετικών εκτιμήσεων μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη σημείωσε: «Είναι δικές μου διαπιστώσεις ότι σε αυτό το πλαίσιο-των δύο κρατών- θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα, αν δεν ανοίξει ξανά το παράθυρο ελπίδας».

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο