Δεν άρεσαν στο ΑΚΕΛ οι δηλώσεις Αναστασιάδη περί προετοιμασίας

Την αντίδραση του ΑΚΕΛ, που διά του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Στέφανου Στεφάνου διερωτάται τί έκανε τόσους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκάλεσαν οι δηλώσεις Αναστασιάδη περί προετοιμασίας για επανέναρξη της προσπάθειας για λύση.

Αναλυτικά η δήλωση Στεφάνου:
 
«Πριν από κάθε διαπραγμάτευση, η καλή προετοιμασία πάντοτε είναι απαραίτητη. Διερωτόμαστε, όμως, ποια μηνύματα εκπέμπουν στο διεθνή παράγοντα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί καλής προετοιμασίας, όταν έχουν παρέλθει δεκαπέντε μήνες από τότε που ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Αλήθεια, τόσους μήνες τι έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούν κινδύνους να θεωρηθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει όρους και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκάθαρα ζητά τη διαφύλαξη του υλικού των διαπραγματεύσεων και για διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου του που προνοεί –ανάμεσα σε άλλα- συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι δηλώσεις του Προέδρου αφήνουν εκτεθειμένη την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ενδεχόμενη επίρριψη ευθυνών, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμήσει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και τότε οι αρνητικές συνέπειες θα είναι μεγάλες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει των κυοφορούμενων εξελίξεων στο Κυπριακό και της συνάντησής του με τον κ. Γκουτέρες, δεν θεώρησε αναγκαία την όποια διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Προφανώς νιώθει αρκούντως δυνατός μόνος του να σηκώσει το βάρος των όποιων εξελίξεων. Οι ευθύνες για τις όποιες εξελίξεις θα είναι απολύτως δικές του». 
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο