Πρόταση Αναστασιάδη για Σύνοδο Ε.Ε. με τον αραβικό κόσμο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την πραγματοποίηση μιας προσεχούς Συνόδου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον αραβικό κόσμο, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξάγεται στο Σάλτσμπουργκ, της Αυστρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «απόψε στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε παρέμβαση για το ζήτημα της Μετανάστευσης αναφέροντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια θέση, όπου περίπου έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, διότι είναι μεγάλες οι πιέσεις του μεταναστευτικού ρεύματος και ότι υπολογίζει στην κοινή στάση, στην αλληλεγγύη και σε μια πολιτική που θα εφαρμοστεί αναλογικά από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Πρόκειται για ένα άτυπο Συμβούλιο, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά γίνεται μια προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών, των πολιτικών και των πόρων που θα διατεθούν, αφού, ως γνωστόν, ήδη η Κυβέρνηση μας έχει αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μελετώνται τρόποι με τους οποίους η Κύπρος θα συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση, με τον σωστό τρόπο, του μεταναστευτικού ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η Λευκωσία στις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

«Σημαντικό είναι ότι στο δείπνο απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συνέχισε, «είχε την ευκαιρία να προτείνει μια προσεχή Σύνοδο ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο. Αναμένεται να ληφθούν θετικές αποφάσεις, διότι είναι γνωστό πόσο στενή είναι η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο».

«Αύριο ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία στο πλαίσιο των εργασιών της Άτυπης Συνόδου να έχει συνάντηση με τον Ειδικό διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit κ. Μισιέλ Μπαρνιέ, ενώ η αυριανή Σύνοδος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα επικεντρωθεί σε αυτό το μεγάλο ζήτημα, το Brexit», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.

Επιπρόσθετα συμπλήρωσε πως, «είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συζήτηση και η ΕΕ προσπαθεί και πρέπει να έχει μια κοινή θέση αποσκοπώντας στο να υπάρξει μια συντεταγμένη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ειδικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά το θέμα μέσα από το πρίσμα, από τη μια των στενών σχέσεων που έχει η χώρα μας με τη Βρετανία και οι οποίες δεν θα θέλαμε να διασαλευτούν, και από την άλλη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται ειδικά για τους Κύπριους πολίτες που είναι και θα παραμείνουν Ευρωπαίοι πολίτες κατοικώντας μόνιμα στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Είναι η επιθυμία και η κοινή προσπάθεια να υπάρξει τελικά μια συμφωνία, διότι, βεβαίως, όλοι απεύχονται μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, και αυτό το θέμα συγκεντρώνει τις συζητήσεις και την προσοχή όλων των μερών της ΕΕ.

Εξάλλου κατά την αυριανή πρωινή Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας, κυβερνοασφάλειας, καθώς και ζητήματα που αφορούν την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ», ανάφερε τέλος ο κ. Προδρόμος Προδρόμου.

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα