Την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard& Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα, χαιρέτiσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως η μεγάλη αυτή επιτυχία ανήκει πρωτίστως στους απλούς πολίτες, που με τις θυσίες τους βοήθησαν στο να υπάρξει μια πραγματική ανόρθωση της κυπριακή οικονομίας.

Σε δηλώσεις του, στο μετά το πέρας του μνημόσυνου των Σ. Μαυρομμάτη, Μ. Κουτσόφτα, Α. Παναγίδη, Σ. Μιχαηλίδη, Ν. Χατζηγεωργίου, Μ. Μαυρομμάτη, Κ. Κωνσταντινίδη, στην Εκκλησία Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι μια μεγάλη επιτυχία που ανήκει πρωτίστως στους απλούς πολίτες που με τις θυσίες τους βοήθησαν στο να υπάρξει μια πραγματική ανόρθωση της κυπριακή οικονομίας, αλλά και μια θυσία που ανήκει σε όλο το οργανωμένο και κοινωνικό σύνολο, τον ιδιωτικό τομέα, τους εργαζόμενους στον ημιδημόσιο και δημόσιο τομέα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και τους Συνδέσμους και τα Επιμελητήρια των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «οι θυσίες δεν είναι αρκετές, αν δεν υπάρχει και η σωστή πολιτική, μια πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη».

Σημείωσε ακόμα ότι «όλα αυτά αν δεν εγκρίνονταν από τη Βουλή δεν θα μπορούσαμε σήμερα να είχαμε τη μέγιστη επιτυχία για τον τόπο μας», για να προσθέσει πως «ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη σωτηρία της χώρας η στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΔΗΚΟ και του Προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου».

Διεμήνυσε, εξάλλου, σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και στην κοινωνία ότι «μπορούμε συνεργαζόμενοι να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο, την Κύπρο που την αξίζουν τα παιδιά μας».

«Μπορούμε παραμερίζοντας τις οποιεσδήποτε διαφορές να δούμε τα μεγάλα που μας ενώνουν. Το χθεσινό γεγονός είναι η μεγάλη εικόνα», είπε.
Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου προέβη σε παραδοχή δημόσια, λέγοντας πως «δεν είμαστε τέλειοι ούτε ως κυβέρνηση, ούτε ως κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «και λάθη πράξαμε και παραλήψεις είχαμε και πληγώσαμε και κόσμο».
 
«Δεν αδικώ», συνέχισε, «την αντιπολίτευση με το να εξασκεί κριτική. Μας βοηθά. Μας βοηθά να βελτιωνόμαστε, αλλά παράλληλα με την κριτική είναι ωφέλιμο για όλους μας να θέτουμε και προτάσεις. Προτάσεις που διαβεβαιώνω ότι θα λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια να συνθέτουμε για να βρίσκουμε τις λύσεις στα προβλήματα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι η Κύπρος βγαίνει στις αγορές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε: «Για την αξιοπιστία και την επενδυτική βαθμίδα της κυπριακής οικονομίας το κράτος μπορεί να δανείζεται με πολύ καλύτερους όρους. Αυτό θα έχει επίπτωση στο ότι το κυπριακό νοικοκυριό και η κυπριακή επιχείρηση θα έχει καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους».

Είπε ακόμα πως πρέπει να γίνονται και συγκρίσεις, αφού όπως σημείωσε «την ώρα που εμείς καταφέραμε με γινάτι και πείσμα να ανορθώσουμε την κυπριακή οικονομία, ας κοιτάξουμε δίπλα στην Τουρκία, τι γίνεται».

«Και κάποιοι», πρόσθεσε, «να αντιληφθούμε τη σημασία το ότι η χώρα μας ήταν στο ευρώ. Όταν κάποιοι καλοπροαίρετα ήθελαν αν μας πάρουν στη λίρα. Βλέπουμε χώρες που έχουν το δικό τους νόμισμα, όπως η Τουρκία. Μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας στο 43% μέσα στο 2018. Αυτά να βλέπουμε στην Κύπρο και να εκτιμούμε και τους αγώνες που μας οδήγησαν εντός της ΕΕ, αλλά και που έχουμε το ευρώ ένα σταθερό νόμισμα».
 
Κατέληξε λέγοντας ότι «τώρα με την έξοδο στις αγορές και την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας θα υπάρχει και πιο εύκολη χρηματοδότηση, αλλά και πιο φτηνή χρηματοδότηση», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν επενδυτικά προγράμματα, που να διασφαλίζουν την αποπληρωμή του δανεισμού τους».
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ