Ουδέν σχόλιο από Λευκωσία για τα περί ίδρυσης ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα

Η Λευκωσία αναμένει από την τουρκική πλευρά να τοποθετηθεί υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, όπως έπραξε και η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για ίδρυση ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει.

«Εκείνο που αναμένεται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία είναι, όπως έγινε η τοποθέτηση της ελληνικής κυπριακής πλευράς υπέρ της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης από εκεί όπου είχαμε μείνει, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, να συγκατατεθεί επίσης και να δώσει μια θετική τοποθέτηση στα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποβλήθηκε πρόταση στο τουρκικό ΥΠΕΞ για ίδρυση επειγόντως ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, με εισήγηση την εγκατάσταση κυρίαρχης βάσης, όπως οι βρετανικές βάσεις στο νησί. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην πρόταση σημειώνεται πως “η Τουρκία πρέπει να ιδρύσει ναυτική βάση σε κατάλληλη θέση στην τδβκ”.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί για πρώτη φορά το 2009 μετά την ίδρυση της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο και επαναφέρεται και πάλι σήμερα. 


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»