Κομβική γνωμοδότηση για τη νομιμότητα των Βρ.Βάσεων από το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης

Κομβική γνωμοδότηση σε σχέση με το καθεστώς νομιμότητας των βρετανικών βάσεων σε πρώην αποικίες του βρετανικού στέμματος, αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου από το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης.
 
Η γνωμοδότηση που θα λάβει χώρα 3-6 Σεπτεμβρίου, αφορά το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο και εκεί θα παραστούν 22 χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος μαζί και η Αφρικανική Ένωση, οι οποίες θα τοποθετηθούν σχετικά με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών η σοβαρότητα της δικαστικής αυτής υπόθεσης για την πατρίδα μας "έγκειται στο γεγονός πως η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα αποτελέσει ένα ιστορικό προηγούμενο για την κυριότητα του νομικού καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων στην χώρα μας".

Η Κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει η Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει "να απαιτήσει από τους Βρετανούς  την επιστροφή των εδαφών" αφού "οι Βάσεις αποτελούν αποικιακό κατάλοιπο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομιμότητα και κυριαρχία και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν".
 
Η εξέλιξη αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωσ, "έρχεται παράλληλα με την πρόσφατη απόφαση σταθμό του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που απέρριψε προσφυγή πως το 1960 οι «Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων» μετατράπηκαν σε νέες οντότητες (new entities) και πως απέκτησαν ξεχωριστό καθεστώς, ενώ αντίθετα γνωμάτευσε  ότι οι περιοχές των βάσεων είναι αποικιακά κατάλοιπα, επομένως παράνομες".

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, εκτιμά η Συμμαχία, "πρέπει να απαιτήσει από τους Βρετανούς  την επιστροφή των εδαφών και όχι να τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα εδάφη των Βάσεων ως δέλεαρ για να πείσουν τον κυπριακό λαό να αποδεχθεί μια λύση που θα νομιμοποιεί τις παράνομες Βάσεις που κατέχουν".

Οι  βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "δεν αναγνωρίζει  οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία".
 
 

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ