Καυτός Σεπτέμβρης για Κυπριακό-Το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια της Λουτ

Ιδιαιτέρως θερμός και κρίσιμος όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό προδιαγράφεται ο Σεπτέμβρης, καθότι αναμένεται να καταδείξει πολλά σε σχέση με την επανέναρξη ή όχι της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του προβλήματος.
 
Κλειδί για τις εξελίξεις θ’ αποτελέσει εκ των πραγμάτων το περιεχόμενο της έκθεσης που θα υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, γύρω στις 17 του μήνα, η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ, αναφορικά με τις διαβουλεύσεις της με τα εμπλεκόμενα μέρη.   
 
Υπενθυμίζεται πως η κ. Λουτ είχε στις 23 Ιουλίου χωριστές συναντήσεις στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ στις 30 Ιουλίου συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να συναντήσει στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τον κύκλο των διαβουλεύσεων της να ολοκληρώνεται με τις συναντήσεις που θα έχει-ενδεχομένως κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου-, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, και ενδεχομένως στις 13 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
  
Ως χρονικό ορόσημο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μπορεί να χαρακτηριστεί εξάλλου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου εκεί δεν αποκλείεται να μεταβεί επίσης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η Λευκωσία δεν αποκλείει την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης μεταξύ Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, μετά τη Γενική Συνέλευση, αν ζητηθεί από τον Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Ρίχνει τους τόνους το ΑΚΕΛ
Σε σημερινή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποδεικνύει πως η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό πλησιάζει και ότι η προοπτική του Κυπριακού θα κριθεί από την απόφαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες αν θα αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

«Τούτες τις κρίσιμες ώρες έχει μεγάλη σημασία η ελληνοκυπριακή πλευρά να εκπέμπει μηνύματα ετοιμότητας να εμπλακεί σε ένα ουσιαστικό διάλογο έτσι όπως τον διαγράφει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για άλλες λύσεις, πέρα από αυτή που περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

«Βέβαια», καταλήγει, «οι αποφάσεις του κ. Γκουτέρες δεν θα κριθούν από τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται, αλλά από την Έκθεση που θα ετοιμάσει η κ. Λουτ, όταν θα ολοκληρώσει τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη. Με την Έκθεση και τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες θα διαπιστωθεί ποιες θέσεις έχουν τα εμπλεκόμενα μέρη και πόσο ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει στις Εκθέσεις του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι