Τρίτη 2 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Λίλι: Το ΗΒ ελπίζει ότι με τις προσπάθειες ΓΓ ΗΕ θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες

  10/08/2018 12:44
Λίλι: Το ΗΒ ελπίζει ότι με τις προσπάθειες ΓΓ ΗΕ θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες

Λίλι: Το ΗΒ ελπίζει ότι με τις προσπάθειες ΓΓ ΗΕ θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες

  10/08/2018 12:44
Την ελπίδα οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και για μια διαρκή λύση εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
Παράλληλα, ο κ. Λίλι είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά μια διαρκή, δημοκρατική και δίκαιη λύση του Κυπριακού.
 
Στις δηλώσεις του ο Βρετανός ‘Υπατος Αρμοστής εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σιζόπουλο.
 
Συζητήσαμε για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θεμάτων, που σχετίζονται με την Κύπρο, τη Βρετανία και την ΕΕ, επεσήμανε.
 
Ανέφερε πως εξέφρασε την ευχή του για οικοδόμηση μιας σύγχρονης σχέσης με προοπτικές για το μέλλον μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου.
 
Ερωτηθείς εάν βλέπει να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Λίλι ανέφερε πως συζήτησαν για το Κυπριακό και τις θέσεις της ΕΔΕΚ.
 
Υπογράμμισε πως η θέση της βρετανικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά μια διαρκή, δημοκρατική, δίκαιη λύση του Κυπριακού και ελπίζουμε ότι οι παρούσες προσπάθειες του ΓΓ, μέσω της ειδικής του συμβούλου Τζέιν Χολ Λουτ θα βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών και για μια διαρκή λύση», σημείωσε.
 
Είπε πως άκουσε τις θέσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ πάνω σε αυτό το θέμα. «Η δουλειά μου ως ‘Υπατος Αρμοστής είναι, πρώτα και κύρια, να εκφράζω τις απόψεις της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και να ακούω όλες τις διαφορετικές απόψεις εδώ στην Κύπρο», σημείωσε.
   
Ο κ. Σιζόπουλος, από την πλευρά του, είπε πως «είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είχαμε τη συνάντηση με τον ‘Υπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του στην Κύπρο».
 
«’Ηταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε πάρα πολλά θέματα», επεσήμανε.
 
Είπε πως η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στο κυπριακό πρόβλημα και πώς η ΕΔΕΚ βλέπει τη λύση του Κυπριακού, αλλά περισσότερο και στο πώς θα μπορούσαν οι σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και των δυο λαών, να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.
 
Επίσης, ανέφερε, «υπήρξε και μια ενημέρωση από την πλευρά του Υπάτου Αρμοστή σχετικά με τα θέματα που αφορούν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, και ενδεχομένως πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δυο χωρών, εάν θα τις επηρεάσει, αλλά και περισσότερο τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, και με -ομολογουμένως- τον μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών που επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσουν».
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε ένα πολύ εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, όπως ήταν και η σημερινή συνάντηση.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας