Αποκαλυπτικό παρασκήνιο: Γιατί χώρισε ο Περδίκης από τον ενδιάμεσο

Νέα δεδομένα στις διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου-και συγκεκριμένα των τεσσάρων κομμάτων που στις τελευταίες προεδρικές εκλογές συνεργάστηκαν υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου-, για συνεργασία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, δημιουργεί η χθεσινή απόφαση που έλαβαν και ανακοίνωσαν οι Οικολόγοι, έπειτα από τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, γι’ αυτόνομη κάθοδο και διεκδίκηση των Ευρωεκλογών με δικό τους ψηφοδέλτιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτόνομα και με Σενέρ Λεβέντ στο ψηφοδέλτιο τους για τις Ευρωεκλογές οι Οικολόγοι
 
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά τις ανεπίσημες παρασκηνιακές επαφές που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο καθόδου των τεσσάρων κομμάτων(ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών) με κοινό ψηφοδέλτιο.
 
Το σενάριο καθολικής συμπόρευσης και των τεσσάρων κομμάτων τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων παρά το γεγονός ότι εξ’ αρχής το ΔΗΚΟ είχε αφήσει να διαφανεί πως ευνοούσε ως πρώτη του επιλογή την αυτόνομη κάθοδο. Ωστόσο, στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τα υπόλοιπα κόμματα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έκλεισε την πόρτα στην προοπτική συνεργασίας και των τεσσάρων πολιτικών δυνάμεων.  
 
Την πλάστιγγα υπέρ της αυτόνομης καθόδου του ΔΗΚΟ έκλισε οριστικά στην πορεία η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα κατά πόσο μια ενδεχόμενη διεκδίκηση των Ευρωεκλογών με κοινό ψηφοδέλτιο των τεσσάρων κομμάτων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη συνεργασία τους δύο έδρες στην Ευρωβουλή. Μέσα από τις εκτιμήσεις και μετρήσεις τους, διαφάνηκε πως η ευόδωση του στόχου αυτού προδιαγραφόταν αμφίβολη.
 
Υπό το πρίσμα αυτό, ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ θα διεκδικούσε αυτόνομα τις Ευρωεκλογές, με σαφή εκλογικό στόχο τη διατήρηση της μίας έδρας που ήδη κατέχει στην Ευρωβουλή, ενώ η προσπάθεια για συνεργασία θα συνεχιζόταν ανάμεσα στα άλλα τρία κόμματα, ΕΔΕΚ, Οικολόγους, Αλληλεγγύη, ώστε με κοινό ψηφοδέλτιο να διεκδικούσαν μια ακόμη έδρα, τη δεύτερη-ουσιαστικά- του ενδιάμεσου χώρου.
 
Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν ωστόσο, όπως πληροφορείται ο REPORTER,  τέθηκαν από πλευράς Οικολόγων συγκεκριμένες αξιώσεις, που εκ πρώτης όψεως δυσχέραιναν την προσπάθεια για αίσια έκβαση του όλου εγχειρήματος.
 
Συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι ζητούσαν:
 
Πρώτο: Εκ περιτροπής εκπροσώπηση των τριών συνεργαζομένων κόμματων στη Ευρωβουλή. Δηλαδή, παραίτηση σε συγκεκριμένο χρόνο του εκλεγμένου ευρωβουλευτή  και διαδοχή του από τον επιλαχόντα προερχόμενο από άλλο συνεργαζόμενο κόμμα υποψήφιο, ο οποίος με τη σειρά του εν συνεχεία να παραιτηθεί για να τον διαδεχθεί ο επιλαχόντας, προερχόμενος από άλλο συνεργαζόμενο κόμμα, υποψήφιος.
 
Πρόκειται για εισήγηση που όπως τονίζουν στον REPORTER εμπλεκόμενες στις διαβουλεύσεις πηγές, από την μια θα αφαιρούσε από την αξιοπιστία της συνεργασίας, ενώ την ίδια ώρα θα προέκυπτε το πρακτικό ζήτημα που αφορά στην παρουσία των ευρωβουλευτών στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Θα ήταν δηλαδή πολιτικά παράδοξο, όπως μας υποδείχθηκε, με την αλλαγή του ευρωβουλευτή να πρέπει να αλλάζει και η πολιτική ομάδα του ευρωβουλευτή που θα εκπροσωπεί τη συνεργασία.
 
Δεύτερο: Οι Οικολόγοι έθεταν ζήτημα διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόταν και δεν αποδέχεται η ΕΔΕΚ, δεδομένης της στάσης που ο κ. Λιλλήκας τήρησε, τόσο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013 όσο και κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.  
 
Αξίζει να σημειωθεί πως από πλευράς ΕΔΕΚ, από τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, είχε τεθεί ως προτεραιότητα και είχε υποβληθεί προς τους Οικολόγους πρόταση για διερεύνηση της δυνατότητας  επανάληψης της συνεργασίας τους στη βάση της συνεργασίας την οποία συνήψαν στις Ευρωεκλογές του 2014, η οποία ωστόσο πρόταση των Σοσιαλιστών δεν έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τους Οικολόγους.         
 
Με τα δεδομένα αυτά, την εικόνα στον ενδιάμεσο χώρο ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών συνθέτει η αυτόνομη κάθοδος του ΔΗΚΟ και η αυτόνομη κάθοδος των Οικολόγων, όπως αυτή ανακοινώθηκε χθες από τον Γιώργο Περδίκη, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΕΔΕΚ με το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
Πηγές προσκείμενες στην ΕΔΕΚ, μιλώντας στον REPORTER, υπογράμμιζαν πως θέση του Κινήματος όσον αφορά τη συνεργασία των κομμάτων που συνεργάστηκαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, είναι πως το Κίνημα αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα την πιθανότητα συνεργασίας στις Ευρωεκλογές, αρκεί οι βάσεις μιας τέτοιας συνεργασίας να δημιουργούν συνθήκες αξιοπιστίας και σωστής συνέχισής της.  
 
«Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, προκύπτουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις, γι’ αυτό και χρειαζόταν-και χρειάζεται-περεταίρω διερεύνηση προθέσεων πριν τα συλλογικά όργανα του Κινήματος λάβουν τις αποφάσεις τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», υπογράμμισε μιλώντας στον REPORTER υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΔΕΚ.
 
Βολές από Περδίκη
Επισημαίνεται πως ανακοινώνοντας χθες την απόφαση των Οικολόγων, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης υποστήριξε πως τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ έχουν χαράξει τη δική τους πορεία, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών της Κ.Ε. του Κινήματος, για τη στάση που τα δύο κόμματα τήρησαν στην πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
«Θεωρούμε ότι κινήθηκαν με αυτόνομο τρόπο χωρίς να σεβαστούν τη μεταξύ μας συνεργασία και το κοινό πρόγραμμα που είχαμε συνυπογράψει  για την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου και προφανώς με τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει θέμα να συνεχιστεί αυτή  η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων», υποστήριξε.
 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους