Αντικατοχική με αναφορές στο Κυπριακό από τα κόμματα του ενδιάμεσου

Εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων του Ιούλη, του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της τουρκικής εισβολής του 1974 διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού λίγα μόλις μέτρα από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική».
Πρόσθεσε ότι «με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη και οι  δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπογραφής στρατηγικής ενδιάμεσης συμφωνίας, είπε ότι η εξέλιξη του Κυπριακού είναι προδιαγεγραμμένη σημειώνοντας ότι θα οδηγηθούμε «είτε σε συνομοσπονδία, είτε σε δύο χωριστά κράτη, είτε κάτι χειρότερο – να καταλήξουμε χωρίς καθόλου κράτος».
 
«Ενόψει αυτής της αποτυχημένης στρατηγικής  στο Κυπριακό, αυτό, που τα συνεργαζόμενα κόμματα θέτουμε – και το θέτουμε με εποικοδομητική και δημιουργική πρόθεση και διάθεση – είναι η ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «με παρακαταθήκη τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, έχουμε χρέος έναντι του τόπου και των παιδιών μας, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε γιατί το  χρωστάμε στους ήρωες και τους νεκρούς που πέρασαν από αυτό το πολύπαθο νησί».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είπε στην ομιλία του «η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν - Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής γιατί στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία».
Πρόσθεσε ότι «η αποδοχή του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας θα καταστρατηγήσει και την αρχή που έγινε αποδεκτή, ότι ‘τίποτα δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα’.»
 
Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική».
Ανέφερε ότι «με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη και οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά-τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού-τους ρόλου στην περιοχή».
 
Η αναβάθμιση, συνέχισε, μπορεί να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες, τον πολιτικό, τον ενεργειακό και τον στρατιωτικό ενώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού είναι κοινός.
«Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο και εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
 
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική  Κύπρο».
 
Στη δική του ομιλία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος,  δήλωσε ότι «οι τουρκικές εκλογές τελείωσαν, η Άγκυρα δέχθηκε τον διορισμό της κυρίας Τζέιν Χολ Λουτ στον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τα πράγματα παίρνουν ήδη το δρόμο τους».
Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος στις 12 Ιουλίου ότι το σημείο από το οποίο θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες είναι σαφές, και είναι ακριβώς εκεί που διακόπηκαν στο Κραν - Μοντάνα, και αυτή τη θέση θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της κ. Λουτ στις 23 του Ιούλη».
 
Όπως είπε ο κ. Παλλήκαρος «οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη στο Κραν - Μοντάνα ήταν καταστροφικές και δεν οδηγούν σε βιώσιμη λύση».
 
Ανέφερε ότι «η βάση των συνομιλιών θα είναι το ασαφές και με πολλές και διαφορετικές ερμηνείες πλαίσιο Γκουντέρες, και όχι οι αρχές και αξίες του σύγχρονου κόσμου, που αποκλείουν Απαρτχάιντ και επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής και ρατσιστικές λύσεις φυλετικού διαχωρισμού».
 
Καταλήγοντας ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι «πριν λίγες ημέρες η Πρόεδρος του Κινήματος, Ελένη Θεοχάρους έλαβε μια άθλια απαντητική επιστολή από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα  Μογκερίνι σε ερώτηση της για τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, που αποτελεί ατόφια απόδειξη του πώς μας βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Η επιστολή επεστράφη ως απαράδεκτη και καταγγέλθηκε στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι «με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ακόμα υπάρχουν προοπτικές για κοινούς αγώνες των Κυπρίων, ενάντια στα κατοχικά δεδομένα και για διεκδίκηση των κοινών αξιών της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
 Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε όραμα και ελπίδα και αυτά δεν θα τα βρούμε σε αυτούς που μας κυβερνούν για δεκαετίες».
 
Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «για να πετύχουμε να αλλάξουμε το πρόσημο του χρόνου - που μέχρι σήμερα ευνοεί την εμπέδωση των κατοχικών δεδομένων - πρέπει να κτίσουμε μια νέα, εναλλακτική και ανατρεπτική πολιτική που να εμπνέει την συνείδηση και το θυμικό των πολιτών, πέρα από τον εγκέφαλο των πολιτικών».
 
Ανέφερε ότι «οφείλουμε να τολμήσουμε τη ρήξη με το κατεστημένο που φαίνεται να βολεύεται με την κατοχή, τη διχοτόμηση ή ακόμα και με ένα σενάριο άνευ όρων παράδοσης, αν αυτό ευνοεί  το σύστημα με τις μπίζνες, τις μίζες, τις βίζες, τις φίσες του καζίνο».
 
Θέλω να σας θυμίσω, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων «ότι, όταν τα δυο μεγάλα κόμματα συνεργάζονταν αρμονικά και έτρεχαν πίσω από τα σχέδια της τότε υφυπουργού των ΗΠΑ, της περιβόητης κας Βικτόρια Νούλαντ για άμεσο κλείσιμο του κυπριακού στο Μοντ Πελεράντ (ένα και δυο) , δεν ήταν τυχαίο πως από το βήμα της Βουλής μας μιλούσαν την ιδιά γλώσσα και μας εξηγούσαν τα πλούσια οφέλη για τον τουρισμό μας, την ναυτιλία μας και την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου από μια συνεργασία με την Τουρκία, με οποιοδήποτε τίμημα».
 
Είναι αλήθεια, πρόσθεσε, ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν ακόμα και τα τουρκικά σχέδια για αγωγό φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσα από την Τουρκία, και την μετατροπή της σε κύριο παίκτη στις παγκόσμιες ενεργειακές ισορροπίες».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης, είπε ότι «οδοί στηρίζουν το σύστημα με τις μίζες, τις βίζες, τις φίσες και τους ουρανοξύστες, δεν τους στοιχίζει σε τίποτα να ξεπουλήσουν την πατρίδα μας για το κέρδος. Σε συνθήκες της πιο ακραίας παγκοσμιοποίησης των κερδών, επιβεβαιώνεται το ρητό : ‘το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα’".
 
 Αναφορές στο Γλωσσάρι

Νικόλας Παπαδόπουλος, Πόλυς Παλλήκαρος και Γιώργος Περδίκης μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση έκαναν αναφορές στο Γλωσσάρι το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία από τον αντιπρόσωπο του γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ. Εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάλογος Κύπρος» σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και συντεχνίες από τις δύο πλευρές.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε τον Αττίλα, Αττίλα, την κατοχή, κατοχή, την προδοσία, προδοσία, σε πείσμα του επαίσχυντου γλωσσαρίου και των αναίσχυντων διαστρεβλωτών της ιστορίας».
 
Ο Πόλυς Παλλήκαρος είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα οικοδόμησης καλών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά θέμα εισβολής και κατοχής που δεν εξωραΐζονται με οποιοδήποτε γλωσσάρι. Ο Τούρκος εισβολέας είναι Τούρκος εισβολέας, η κατοχή είναι κατοχή, οι ελεύθερες περιοχές είναι ελεύθερες περιοχές και όχι νότιο μέρος της Κύπρου».
 
Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, αυτά που άκουγε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους εκπροσώπους των κυπριακών κυβερνήσεων για πάρα πολλά χρόνια είναι αυτά που περιλαμβάνει τώρα το διαβόητο γλωσσάρι».
 
Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «για διευκόλυνση των σχεδίων τους και στο όνομα της συμφιλίωσης, ετοίμασαν πρόσφατα και ‘γλωσσάρι λέξεων με σημασία’ για να ωραιοποιήσουν το διεθνές έγκλημα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πρόσθεσε ότι «για την τεράστια σημαία, που μολύνει τον Πενταδάκτυλο, σημάδι του πιο άκρατου σωβινισμού και μισαλλοδοξίας, ούτε μια λέξη με σημασία, βρήκαν να πουν».

Δειτε Επισης

ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου