Διαφωνούν, ανταλλάζουν επιχειρήματα για τη διάνοιξη ή μη του οδοφράγματος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την εξαγγελία της αυριανής εκδήλωσης της ΕΔΕΚ κατά του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας.
 
Μετά την δυσφορία που εξέφρασε ο Δήμαρχος της ημικατεχόμενης κωμόπολης Ανδρέας Καραγιάννης χθες, σήμερα η η Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο σε ανακοίνωση της σε σχέση με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, αναφέρει ότι η ευκαιρία που θα δοθεί σε όσους τουρίστες ή Κυπρίους περάσουν από το οδόφραγμα και οδεύσουν έστω για λίγο κατά μήκος του συρματοπλέγματος της περίκλειστης περιοχής θα αυξήσει, την πίεση στη διεθνή κοινή γνώμη και στην Τουρκία να αποφασίσουν επιτέλους να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα των Η.Ε. για επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στη πόλη τους.
 
Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας και τις συνεχείς αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις διαφόρων φορέων, επισήμων και μη.
 
"Οι φόβοι που εκφράζονται από φορείς της Ελεύθερης Αμμοχώστου για φυγή των τουριστών και των πολιτών προς το βορρά με επακόλουθο την απώλεια εσόδων φαντάζει υπερβολική. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι Τ/κ επισκέπτονται και ξοδεύουν  περίπου τα διπλάσια από ό,τι οι Ε/κ στο βορρά", προστίθεται.
 
Επιπλέον, σημειώνεται ότι όπως οι τουρίστες της Ε.Π.Α. θα έχουν τη περιέργεια και το κίνητρο να επισκεφθούν την Αμμόχωστο και τη γύρω περιοχή έχοντας ακούσει για τη εγκαταλειμμένη περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, τη μεσαιωνική Αμμόχωστο και τη Σαλαμίνα, άλλο τόσο ενδιαφέρον θα έχουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τον βορρά να επισκεφθούν τα πασίγνωστα θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, ξακουστά για τις υπέροχες παραλίες και τη μεγάλη ποικιλία ψυχαγωγίας που προσφέρουν.
 
"Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση. Από την εμπειρία μας ο συγκλονισμός που υφίσταται ο οποιοσδήποτε ξένος έχει την ευκαιρία να δει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να συνειδητοποιήσει πως μια πόλη 30,000 κατοίκων παραμένει έρημη και καταρρέει χωρίς συντήρηση υπό το βάρος των στοιχείων της φύσης, δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε προφορική περιγραφή", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Η ΕΔΕΚ σε σημερινή ανακοίνωση της σημειώνει πως κατανοεί τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία του κόμματος για το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας όμως επαναλαμβάνει πως για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις.
Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ οι πολιτικοί λόγοι είναι πως δεν μπορούν να γίνονται μονομερή ανοίγματα οδοφραγμάτων όταν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αρνούνται να ανοίξουν την δίοδο Πυροΐου και το οδόφραγμα Κοκκίνων, που ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει τους Ελληνοκυπρίους, αλλά εμμένει μόνο στο οδόφραγμα της Δερύνειας και Λεύκας Απλικίου.
 
Ως οικονομικούς λόγους υπογραμμίζει πως με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι που θα οδηγήσει σε σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής με δική μας συμβολή. Συνεπώς η προοπτική επιστροφής της πόλης της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της θα εκμηδενιστεί.
 
«Περαιτέρω, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική και επισιτική βιομηχανία της περιοχής. Ήδη με βάση σημερινές εκτιμήσεις των φορέων της περιοχής υπάρχει απώλεια μισού και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως από την  διημέρευση στην κατεχομένη Αμμόχωστο των τουριστών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου» προσθέτει η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της.
 
Εξάλλου μιλώντας στον REPORTER ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρέας Καραγιάννης, εξήγησε πως εδώ και μέρες τα έργα στις Ελεύθερες περιοχές, αλλά και τα 150 μέτρα της Νεκρής Ζώνης και αυτό που απομένει είναι να δώσει το πράσινο φως και ο κατοχικός στρατός.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
 
Το θέμα σχολίασε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε παρέμβαση του στο Τρίτο του ΡΙΚ όπου επεσήμανε πως έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος. «Δεν έχει αλλάξει. Από πλευράς Κυβέρνησης, έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Από δικής μας πλευράς, το οδόφραγμα μπορούσε να ανοίξει. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο λόγω θέσεων που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά όμως τη δική μας θέση, η πολιτική απόφαση που λήφθηκε για κάτι τέτοιο είναι εκεί και δεν έχει αλλάξει. Τίθενται κάποια θέματα όπως το θέμα με το φυλάκιο. Υπάρχει και ένα θέμα που προβάλλεται για κάποιες διαδικασίες οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.» εξήγησε ο ΥΠΕΞ.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»