Άναψε φωτιές η ομιλία Χρίστου για το πραξικόπημα

Η ομιλία του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου ενώπιον της ειδικής συνεδρίας της Βουλής για καταδίκη της εισβολής και του πραξικοπήματος έφερε τις έντονες αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει το ΕΛΑΜ ως ναζιστικό κόμμα και σημειώνει «ως συνεπής απολογητής και υμνητής του εοκαβητισμού, του γριβισμού και του φασισμού, έδρασε ανάλογα εντός και εκτός της Βουλής. Σήμερα, ως ήταν αναμενόμενο, δεν απέδωσε καμιά τιμή στους ήρωες της δημοκρατικής αντίστασης κατά του πραξικοπήματος. Χθες, μαζί με άλλους, έσπευσε να τιμήσει ως ήρωες τους επιτιθέμενους στο προεδρικό με στόχο την δολοφονία του Μακαρίου».

Και προσθέτει: «Ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος, αντί τα απομεινάρια του εοκαβητισμού να ντρέπονται και να κρύβονται, δυστυχώς από του βήματος της Βουλής επιχειρούν να παραδώσουν και μαθήματα πατριωτισμού. Αίσχος!!».
 
Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ σημειώνει πως αποτελεί «ύβρις κατά των ηρωικών νεκρών της αντίστασης και κατά των νεκρών της τουρκικής εισβολής και προσβολή κατά του Κυπριακού Ελληνισμού, που για 44 χρόνια βιώνει τις τραγικές συνέπειες της καταστροφής του 1974, αποτελεί η συμπεριφορά του ΕΛΑΜ, εκπρόσωποι του οποίου παρέστησαν στο μνημόσυνο των νεκρών πραξικοπηματιών και κατέθεσαν στεφάνι, αλλά περιφρόνησαν το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων υπερασπιστών της Δημοκρατίας και της νομιμότητας».
 
«Για το δε αρχηγό του ΕΛΑΜ, προφανώς δεν έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο, αφού στην ομιλία του στη Βουλή δεν έκανε καμία αναφορά και περιορίστηκε να μιλήσει για διχασμό» τονίζει το ΔΗΚΟ που προσθέτει στην ανακοίνωση του ότι «το ΕΛΑΜ αυτοαναγορεύεται απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ, σε νοσταλγό της χούντας και του πραξικοπήματος».
 
«Το ΔΗΚΟ καλεί το δημοκρατικό λαό της Κύπρου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, κομματικοποιημένους και ανένταχτους, να απομονώσουν αυτούς που στηρίζουν και δικαιολογούν την προδοσία, η οποία επέφερε τόσα δεινά στον τόπο μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ επισημαίνει πως «για ακόμα μια φορά η ηγεσία του ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ερμηνεύσει με αμεροληψία τα ιστορικά γεγονότα και με τη στάση της ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους προδότες της πατρίδας μας».
 
Και προσθέτει: Στην ομιλία του εκπροσώπου του ΕΛΑΜ στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής:

  • δεν έκανε καμία αναφορά στο προδοτικό πραξικόπημα,
  • δεν έκανε καμία αναφορά στην παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β`,
  • δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή την οποία προκάλεσε το προδοτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της χούντας,
  • ενώ τη χουντική συνομωσία σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ εναντίον της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών της κυπριακής κυβέρνησης, την απεκάλεσε, απλώς, ως εσωτερική διαμάχη.

«Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ηγεσία του ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ερμηνεύσει με αμεροληψία τα ιστορικά γεγονότα και με τη στάση της ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους προδότες της πατρίδας μας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
 

Δείτε την ομιλία του Προέδρου του ΕΛΑΜ στη Βουλή

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας