Με το ακουστικό στο χέρι ενόψει καθόδου Λουτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στον αστερισμό των διερευνητικού χαρακτήρα επαφών που το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, προς διερεύνηση του εδάφους επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για Κυπριακό, κινείται η Λευκωσία.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με άλλους Ευρωπαίους-και όχι μόνο- αξιωματούχους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων
 
 Όπως υπέδειξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, οι επικοινωνίες και οι επαφές αυτές, που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σχετίζονται με την κάθοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, αλλά και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μια πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου.
 
Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 23 του μήνα, ενώ όπως εκτιμάται οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, η Τζέιν Χολ Λουτ θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα.
 
«Και δική μας ευχή και προσδοκία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι να προκύψουν τέτοια δεδομένα από τις επαφές της κ. Λουτ, που θα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά».
 
Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μακρά συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της συνάντησης που θα είχε αργότερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες. Η επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα είχε ως αντικείμενο τις θέσεις που θα μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Δηλαδή, σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε στενή επαφή Κοτζιάς-Τσαβούσογλου για ασφάλεια και εγγυήσεις
 
Σημειώνεται πως χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
 
«Τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες», υπέδειξε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με αντικείμενο ακριβώς τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώνονται με την αποστολή της κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή