Μια από τα ίδια η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

Ως μετριοπαθείς, όχι σκληρές, και επανάληψη των θέσεων της τουρκικής και τ/κ πλευράς, εκτιμά τις δηλώσεις τις οποίες Ερντογάν – Ακιντζί έκαναν χθες το βράδυ σχεδόν στο σύνολό του ο τ/κ Τύπος, δίδοντας έμφαση στα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για την ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και τον "χείμαρρο αγάπης", όπως αναφέρεται, προς το πρόσωπό του.
 
Η Γενί Ντουζέν επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ερντογάν που αφορούσαν τα εγγυητικά δικαιώματα και τον διπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, προβάλλοντας στο πρωτοσέλιδό της και την αναφορά Ακιντζί ότι πιστεύει πως η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στήριξη για μια δίκαιη λύση με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία.
 
Η Αφρίκα υπό τον τίτλο «Η τδβκ αιχμάλωτη τους ενός άνδρα» γράφει ότι μεταξύ των 1000 που τον υποδέχθηκαν όταν έφθασε έξω από το αεροδρόμιο της Τύμπου ήταν και κάποιοι που είχαν επιτεθεί στην εφημερίδα στις 22 Ιανουαρίου, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος πέρασε έξω από τα γραφεία της «χυδαίας» - όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε – εφημερίδας.
 
Η Κίπρις γράφει για τα μηνύματα αγάπης και υποστήριξης που έστειλε πλήθος κόσμου που έσπευσε να προϋπαντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο παράνομο αεροδρόμιο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία της διαδρομής που ακολούθησε. Το μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως «ο στόχος μας είναι μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο» αλλά και η προάσπιση των δικαιωμάτων των Τ/κ στην Κύπρο και στον φυσικό πλούτο της περιοχής.
 
Η Χαλκίν Σεσί επικεντρώθηκε στις διευρυμένες συνομιλίες που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τ/κ ηγέτη και τα μέλη της «κυβέρνησης» δίδοντας έμφαση στην αναφορά Ερντογάν στον στόχο να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα και να μετατραπούν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν ήταν σκληρές αλλά μετριοπαθείς και σε χαμηλούς τόνους γράφει πρωτοσέλιδα η Κίπρις ποστασί, ενώ η Χαβαντίς έχει τίτλο «Βήμα βήμα προς μια λύση».
 
Ο βετεράνος Τ/κ αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ γράφει σήμερα ότι στην πτήση από το Μπακού στα κατεχόμενα ο Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και εξήγησε τι έχει κάνει ο ίδιος και το ΑΚΡ από το σχέδιο Ανάν μέχρι σήμερα στο Κυπριακό. Αυτά, γράφει ο Χάστουρερ, τα άκουσε από τον Μεχμέτ Ουισάλ, πρόεδρου του ομίλου ΜΜΕ Ντεμίρορεν που ήταν μαζί του στο αεροπλάνο.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά έδειξε ευελιξία και στο Κραν Μοντανά και είναι η ε/κ που φταίει για την αποτυχία, οπότε είναι η ε/κ πλευρά που πρέπει να κάνει τώρα βήμα στη νέα διαδικασία. Ο Χάστουρερ επικαλείται πηγή κοντά στον Ερντογάν σύμφωνα με την οποία η Τουρκία στηρίζει την στάση του Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, με τον Τ/κ αρθρογράφο να παραθέτει την αναφορά Ακιντζί χθες ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποτελέσουν μέρος μιας διαδικασίας ατέρμονων διαπραγματεύσεων.
 
Θεωρεί δε ότι το επόμενο διάστημα αρμόδιοι του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ανέλαβε το Κυπριακό στο νέο προεδρικό σύστημα, θα έχουν διαβουλεύσεις με την τ/κ πλευρά και γράφει για πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, το αργότερο εντός Οκτωβρίου, αλλά αυτή τη φορά – αναφέρει - οι προετοιμασίες θα είναι σκληρές γιατί η τουρκική πλευρά θα είναι εναντίον των συζητήσεων ανοικτού τέλους.
 
Η Χαμπέρ Κίπρις που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες αναφέρει ότι το κλίμα στη συνάντηση χθες του Ταγίπ Ερντογάν με την τ/κ ηγεσία ήταν φιλικό και ο Τούρκος Πρόεδρος προσέγγισε με χιούμορ τα θέματα που συζητήθηκαν, στα οποία – όπως γράφει – δεν ήταν το μάθημα των θρησκευτικών και το Κυπριακό. Συζητήθηκαν, προστίθεται, κατά κύριο λόγο οικονομικά θέματα, όπως η πτώση της ΤΛ και το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η τιμή αυξήθηκε πολύ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
 
Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις το επόμενο διάστημα θα έρθουν στα κατεχόμενα οι Υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών της Τουρκίας και σε αυτές τις συζητήσεις θα χαραχθούν οδικοί χάρτες τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και στο Κυπριακό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ