Εμφύλιος πόλεμος των δημοσιογράφων για το... γλωσσάρι

Εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στον δημοσιογραφικό κόσμο προκαλεί το περιβόητο γλωσσάρι του ΟΑΣΕ, έπειτα και από την χθεσινή παρουσίαση του περιεχομένου του, στο Σπίτι της Συνεργασίας, στο Λήδρα Πάλας.
 
Ο εμφύλιος κλιμακώθηκε κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω δηλώσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
 
«Από τη στιγμή που η υιοθέτηση ή απόρριψη του γλωσσαρίου είναι προαιρετική, δεν προκύπτει ζήτημα συρρίκνωσης της ελευθερίας του Τύπου, όπως αυθαίρετα προβάλλεται ο συναφής ισχυρισμός», υποστήριξε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου(ΕΣΚ), Γιώργος Φράγκος.

«Συνεπώς, θέμα παραβίασης του Καταστατικού της ΕΣΚ από μέρους της ηγεσίας της Οργάνωσης δεν μπορεί να εγείρεται», πρόσθεσε, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΚ Γιώργου Θεοδούλου στο ΚΥΠΕ. «Το γλωσσάρι», ανέφερε ο κ. Φράγκος, «θα το κρίνει η καθημερινή δημοσιογραφική πρακτική, η ίδια η ζωή. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ είναι εδώ για να ενώνει και όχι για να διχάζει τους δημοσιογράφους. Συνεπώς, δεν θα εμπλακεί στην όποια διελκυστίνδα βρίσκεται σε εξέλιξη».

 
Ο κ. Φράγκος υπέδειξε ότι τα οργανωμένα σύνολα, μεταξύ αυτών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ενέργειες και αποφάσεις τους, κρίνονται δια θεσμοθετημένων διαδικασιών και καταστατικών προνοιών. «Αυτές οι αποφάσεις κρίνονται στα συλλογικά όργανα που στην περίπτωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης και οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις.
 
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ στη 19η συνεδρίασή του, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2017, προέκρινε την ιδέα εκπόνησης γλωσσαρίου κοινά αποδεκτών όρων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η οργάνωση, ως συνδικαλιστικό όργανο, δεν πρόκειται να εμπλακεί και δεν έχει εμπλακεί, κατ’ ουδένα τρόπο, στη διαδικασία εκπόνησής του. Αυτή είναι η πάσα και μόνη αλήθεια», συμπλήρωσε.
 
Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Θεοδούλου, τόνισε πως το γλωσσάρι δημιουργήθηκε με την εύνοια της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), παρά το τι δηλώνεται επίσημα από την ηγεσία της, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι παραβιάζεται το καταστατικό της οργάνωσης. «Ήμουν σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του γλωσσαρίου, γι’ αυτό θα δείτε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΣΚ είναι ο επιλεγμένος ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΑΣΕ», υπέδειξε.
 
Εξάλλου, στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα», τρεις δημοσιογράφοι πήραν θέση για το γλωσσάρι και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.
 
Ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης τόνισε ότι «το κείμενο που συντάχθηκε από δημοσιογράφους βρίθει ασυνταξιών. Είναι γεμάτο με αναφορές που αποκαλύπτουν παντελή έλλειψη γνώσης από τους συντάκτες».
Σημείωσε ακόμα ότι από τη στιγμή που καθοδηγητής ήταν ο Άινταν Γουάιτ, «δεν χρειάζεται να μάθω κάτι άλλο». Ο κ. Μακρίδης χαρακτήρισε τους συντάκτες του γλωσσαρίου ανιστόρητους και επεσήμανε ότι το καλό κλίμα δεν καλλιεργείται, ούτε με την έμμεση φίμωση ούτε με την αλλοίωση της ιστορίας.
 
Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος Νίκη Κουλέρμου υποστήριξε ότι διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Η ουσία είπε είναι μια «θέλουμε λύση ή όχι; Δεν συμφωνώ εγώ με κάποια που έχω δει. Για παράδειγμα από τις 56 λέξεις υπάρχει η λέξη οι “Τούρκοι της Κύπρου” το οποίο ότι είναι προσβλητικό. Εγώ μεγάλωσα με το σύνθημα “oι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας”, άρα δεν θεωρώ ότι είναι προσβλητικό».
 
Όπως είπε, «δεν μπορούμε να σταθούμε στα αμφιλεγόμενα σημεία της Ιστορίας και να μην προχωρήσουμε παρακάτω. Δεν πρέπει τόνισε να ρίχνουμε στην πυρά την άλλη άποψη».
 
«Αν δεν το θέλουν, δεν θα τους υποχρεώσει κανένας», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει το γλωσσάρι, ο δημοσιογράφος Φίλιππος Στυλιανού, ανέφερε ότι «μετά από γνωμάτευση δικηγόρου το δ.σ. της ΕΣΚ λειτούργησε καθ’ υπέρβαση εξουσιών». «Το δ.σ. λέει ότι δεν έχει ανάμιξη αλλά χθες είδαμε τον πρόεδρο μας, τον κύριο Γιώργο Φράγκο να στέκεται δίπλα στον κύριο Ντεζίρ χθες που το ανακοίνωνε», όπως είπε.
 
 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»