Μαύρο στις κρατικές εγγυήσεις για τον Συνεργατισμό από το ΑΚΕΛ

Την καταψήφιση των νομοσχεδίων που έρχονται αύριο στην Ολομέλεια σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα για τον Συνεργατισμό, αποφάσισε το ΑΚΕΛ μετά και τη συνεδρία της Κεντρικής Επίτροπής του κόμματος, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΕΔ, η στάση του κόμματος θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες που καταθέτει.

Σε δήλωσή του για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου είπε πως:

"Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους σε σχέση με τη συμφωνία της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ για τη διάλυση του Συνεργατισμού, αποφάσισε να καταψηφίσει τις εγγυήσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές.

Η καταψήφιση στηρίζεται στο γεγονός ότι η συμφωνία που συνήψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για το Συνεργατισμό:

Οδηγεί στην απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του λαού μας. Ο Συνεργατισμός διαλύεται και παύει να υπάρχει. Η συμφωνία είναι ζημιογόνα και επικίνδυνη για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες.

Φορτώνει δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους των πολιτών (δυνητικά αυτό υπολογίζεται στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ) οι οποίοι ξανά καλούνται να πληρώσουν το κόστος των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης, η οποία μονίμως φροντίζει για τα κέρδη των τραπεζών και ποτέ δεν προστατεύει την κοινωνία.

Προκαλεί κινδύνους αποσταθεροποίησης και υποθηκεύει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Με τη συμφωνία ουσιαστικά το Δημόσιο Χρέος επιστρέφει στην περίοδο κουρέματος των καταθέσεων με όλες τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις.

Η συμφωνία διαμορφώνει ένα νέο τραπεζικό χάρτη που επιστρέφει τον τόπο στο παρελθόν, όταν δύο μεγάλες τράπεζες έλεγχαν την οικονομία και όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν αυτές αμέσως μεταφέρονταν με ιδιαίτερη οξύτηταπάνω στην οικονομία.

Εν ολίγοις, η συμφωνία αντί να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, και εν γένει στην οικονομία, απλώς τα μεταθέτει χρονικά παρακάτω. Παράλληλα, η συμφωνία προκαλεί καινούρια προβλήματα.

Η καταψήφιση των εγγυήσεων και της συμφωνίας αποτελεί για το ΑΚΕΛ απόρριψη της πάγιας τακτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔHΣY να βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της Βουλής και των πολιτών. Ενώ οι κυβερνώντες ζητούν την ψήφο του λαού με το σύνθημα ότι έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, μετεκλογικά έρχονται με εκβιαστικό τρόπο να ζητούν νομιμοποίηση των επικίνδυνων και αντιλαϊκών πολιτικών τους από τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι κυβερνώντες σπέρνουν το φόβο στους πολίτες με στόχο να πείσουν για την ακατάσχετη κινδυνολογία στην οποία επιδίδονται για την επόμενη ημέρα. Υπενθυμίζουμε απλά ότι όσες φορές οι κυβερνώντες ισχυρίστηκαν ότι έλυσαν τα προβλήματα, αυτά επιστρέφουν δριμύτερα. 

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει νομιμοποίηση στο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό. Άλλωστε, τις συνέπειες των εκβιαστικών πολιτικών που επέβαλαν οι κυβερνώντες με το κούρεμα των καταθέσεων ακόμα τις βιώνουν οι πολίτες με σκληρό και επώδυνο τρόπο."

Σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΕΔ και το σχέδιο Εστία, ο κ. Στεφάνου σε γραπτή του δήλωση είπε:

"Εδώ και αρκετές μέρες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έστω και με ένα πιεστικό και συνοπτικό τρόπο που επέβαλε η κυβέρνηση, συζήτησε το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις εκποιήσεις. Η συζήτηση αυτή έχει ολοκληρωθεί σήμερα και αύριο πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Πρέπει να πω ότι αυτά που έχει φέρει η κυβέρνηση για τις εκποιήσεις είναι άκρως αντιλαϊκά και επικίνδυνα για τους πολίτες. Στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών το ΑΚΕΛ έθεσε τέσσερις στόχους τους οποίους προσπαθεί να υλοποιήσει μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες που έχει καταθέσει και οι οποίες θα συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρώτος στόχος είναι να απορριφθούν οι αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης που κάνουν πολύ πιο επιθετικό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Δεύτερο, το ΑΚΕΛ με τις προτάσεις που καταθέτει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για την κύρια κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και για τους συνεπείς δανειολήπτες για δάνεια μέχρι και €350.000.

Τρίτο, το ΑΚΕΛ με τις προτάσεις του επιδιώκει να δοθούν εργαλεία για αντιμετώπιση του προβλήματος με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και για όλους όσοι εκμεταλλεύονται το σύστημα για να μην διευθετούν τις υποχρεώσεις τους.

Τέταρτο, να δοθούν κίνητρα και να ενισχυθούν τα εργαλεία για να υπάρξουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. 

Αντιλαμβάνεστε ότι το πώς θα τοποθετηθεί αύριο το ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες που καταθέτει.
 
Σχέδιο Εστία

Το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει και δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή. Δεν είναι της Βουλής, είναι της κυβέρνησης. Στην Επιτροπή Οικονομικών δεν έγινε συζήτηση για βελτίωση και διαμόρφωση του σχεδίου. Έγινε ενημέρωση και στη βάση αυτής της ενημέρωσης υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις.
 
Η διαπίστωσή μας είναι πως το σχέδιο Εστία είναι ανεπαρκέστατο. Πρώτα από όλα δεν καλύπτει αυτούς που δεν έχουν εισοδήματα ή έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Δεύτερο, είναι ένα σχέδιο που, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση αφορά μέχρι και 15 χιλιάδες δανειολήπτες. Επομένως, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των δανειοληπτών που μπορούν να καλυφθούν από αυτό το σχέδιο. Τρίτο, το σχέδιο είναι υπό την αίρεση των τραπεζών εάν θα συμμετέχουν. Τέταρτο και πολύ ουσιαστικό, αυτό το σχέδιο αντί να ενισχύει τη δυνατότητα των πολιτών για να μπορούν να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης αυτό που κάνει στην ουσία είναι να βοηθά τις τράπεζες, τα βιβλία τους και την εικόνα τους.
 
Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι αυτό το οποίο έφερε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δεν αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τους πολίτες που έχουν τη διάθεση να μπουν σε αναδιάρθρωση. Γι’ αυτούς που έχουν τη διάθεση να πληρώσουν τα δάνεια τους και απλά δεν μπορούν εξαιτίας της εισοδηματικής τους κατάστασης."

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας
Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Κοροϊδεύει τον Τραμπ ο Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών-«Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»