Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια πριν από την κρίσιμη Ολομέλεια

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση επί των έξι νομοσχεδίων και των προτάσεων Νόμου που κατατέθηκαν από τα κόμματα, και που αφορούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με σκοπό τη μείωση των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών πραγματοποιείται στην παρουσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
 
Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, η Επιτροπή, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το πρωί.

Προσπάθεια, αποτελεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση ενόψει της Ολομέλειας της Βουλής της ερχόμενης Κυριακής, όπου προς ψήφιση θα τεθεί και το κρίσιμο ζήτημα της παροχής κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας. Της συμφωνίας δηλαδή, για πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική.
 
Όσον αφορά τις προτάσεις Νόμου των κομμάτων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
 
*Η μία, η οποία στηρίζεται από την ολότητας της Επιτροπής Οικονομικών προέρχεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, και αφορά τον υφιστάμενο νόμο για την αφερεγγυότητα.
 
Με βάση τον υφιστάμενο, υπάρχουν συγκεκριμένοι εγγυητές που προστατεύονται για συμβάσεις που έγιναν από την 31η Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι το 2021.
 
Πρόταση του ΔΗΚΟ ήταν η προστασία των εγγυητών για συμβάσεις που συνήφθησαν μέχρι το τέλος του 2015 να γίνει επ’ αόριστον, δηλαδή να διαγραφεί από τον υφιστάμενο νόμο το 2021, ενώ το ΑΚΕΛ είχε την άποψη ότι πρέπει να επεκταθεί και σε νέες συμβάσεις η προστασία των εγγυητών μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Νόμου. Συναφώς, το ΑΚΕΛ κατέθεσε τρεις προτάσεις Νόμου, οι οποίες μαζί με αυτή του ΔΗΚΟ, συγχωνεύτηκαν σε μία.
 
Βάσεις της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι εγγυητές που προστατεύονται χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε στο Νόμο για την αφερεγγυότητα θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά θα συμπληρωθούν και για συμβάσεις που θα έχουν γίνει μέχρι την Κυριακή, που είναι η ημερομηνία ψήφισης του τροποποιητικού νόμου.
 
*Οι δύο άλλες προτάσεις Νόμου κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα.
 
Αφορούν τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Κεντρική Τράπεζα και για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, ώστε να ρυθμιστεί το μεταβατικό στάδιο στη ΣΚΤ για να κυλήσουν όλα ομαλά και με σιγουριά.
 
Η μεν μία αφορά τη ρύθμιση, ώστε να μπορεί η ΣΚΤ να συνεχίσει να λειτουργεί για διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων μετά την επιβαλλόμενη ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα.
 
Η δεύτερη τροποποιεί τον περί ΣΚΤ νόμο και εισαγάγει πρόνοια για διατραπεζικές συναλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας του συνεργατισμού με παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Τράπεζα.
 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος
Υπ. Γεωργίας: Aνάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα,
Άμεσο άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης Θανάσης ζητά το ΕΛΑΜ-«Η απόφαση εκθέτει σοβαρά θεσμούς και πρόσωπα»
Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου για την απόφαση για Θανάση-Δεν αποκλείει ανακριτές με έγκριση Υπουργικού
Τίμησαν τη μητέρα του Θανάση οι Οικολόγοι-«Να αναλάβουν την ευθύνη τους, αυτοί που επέμεναν στην εκδοχή της αυτοκτονίας»
Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»
Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»