Δεν συνομιλούμε ούτε διαπραγματευόμαστε υπό το κράτος εκβιασμών, διαμηνύει ο Ιωνάς

Την θέση ότι η  παρούσα κυβέρνηση ούτε  συνομιλεί ούτε και διαπραγματεύεται υπό το κράτος, εκβιασμών ή απειλών εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του  ήρωα του 1974, Αρέστη Παναγιώτου  που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Αμαργέτη ο κ. Νικολάου ανέφερε πως υπό το βάρος που δημιουργεί η επαίσχυντη παρουσία χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων, στα καθαγιασμένα χώματα της πατρίδας μας, αναλογιζόμαστε σήμερα με περίσκεψη, τις ιστορικές μας ευθύνες.

Ευθύνες  συνέχισε ο Υπουργός για τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διάψευση των προσδοκιών του πολύπαθου λαού μας. Ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που μεγαλώνει μετέωρη, σε μία πατρίδα ημικατεχόμενη, με σημεία διέλευσης και οδοφράγματα. Σε μια πατρίδα ακρωτηριασμένη, που δεν τους επιτρέπει την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους, όπως είπε.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε  πως για τη επαναφορά και διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Πρόσθεσε ακόμη πως  με  σκοπό,  τη χρονικά ταχύτερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναλώνονται όλες οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη.

Διαπραγματεύσεις στις οποίες σημείωσε , παρά τις εξ’ αντιθέτου επιμονές, δεν θα επανέλθουμε χάριν απλώς της πειθήνιας συμμετοχής. 

Η κατάλληλη προετοιμασία, η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν και εντός του πλαισίου που καθορίζει ο Γενικός Γραμματέας, αποτελούν παραμέτρους οι οποίες, εάν ικανοποιηθούν, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες ευόδωσης σημείωσε ο κ. Νικολάου.
Καθόσον αφορά την αναγκαία διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης, η εμπρηστική ρητορική εκ Τουρκίας, είναι κάτι που μπορούμε (έστω ελέω προεκλογικής περιόδου), να παραγνωρίσουμε,. Αυτό που δεν μπορούμε, ούτε να  παραβλέψουμε και ούτε να ανεχθούμε, είναι η επανάληψη οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως καμία αμφισβήτηση επί των αναπαλλοτρίωτων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν θα μείνει διπλωματικά αναπάντητη. 

Επιδίωξη του Προέδρου και ελπίδα όλων μας, είπε ο κ. Νικολάου “ είναι το νέο εγχείρημα, να μετουσιωθεί αυτή τη φορά, σε μια ισορροπημένη και άμεσα λειτουργική συμφωνία” σημειώνοντας πως απαραίτητη  προϋπόθεση για να μπορέσει να καταστεί πλειοψηφικά αποδεκτή, είναι η άρση των αναχρονιστικών επιδιώξεων της Αγκύρας. Των επιδιώξεων να καταστεί το νησί, κηδευόμενο κράτος, ανάδοχο ξένων εγγυητών στο οποίο θα επικρέμαται ο κίνδυνος της έξωθεν επέμβασης. 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ