Φωτίου: Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για την επανέναρξη των συνομιλιών

Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο και αναμένουμε από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει κατά πόσο είναι και αυτή έτοιμη να συζητήσει στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που συγκεκριμενοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Ιουλίου, τόνισε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι να παραγράψουμε τα δίκαια μας».
 
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της Νεάπολης και στη δέηση για τους αγνοούμενους της που έγινε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα,  στον συνοικισμό «Στρόβολος 3», ο κ. Φωτίου είπε ότι «η λύση που επιζητούμε και για την οποία εργαζόμαστε, είναι λύση που επανενώνει την πατρίδα μας, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών μας και οδηγεί τη χώρα μας σε μια νέα εποχή ελπίδας και προοπτικής με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη λύση εμμένουμε για να δικαιώσουμε και τη θυσία των ηρώων μας».
  
«Το χρέος μας προς την πατρίδα και τους ήρωες μας επιβάλλει να βαδίσουμε ενωμένοι ώστε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της εθνικής μας ύπαρξης σε αυτό τον μαρτυρικό χώρο». «Πιο τραγική πτυχή είναι αυτή των αγνοουμένων για τους οποίους η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια να εξακολουθούν να αγνοούνται οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, και η Τουρκία να συνεχίζει να βάζει προσκόμματα που παρεμποδίζουν την πρόοδο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων».
 
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «χωρίς άλλη χρονοτριβή θα πρέπει η Τουρκία να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία τουρκικού στρατού όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων» και «να δώσει στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας σε άλλους χώρους ώστε να αποκρυβούν, αν είναι δυνατόν, οι τεράστιες ευθύνες της για το μεγάλο αυτό έγκλημα».
 
Είπε ακόμη ότι σε κάθε επαφή και σε κάθε ευκαιρία «τονίζουμε ότι η Τουρκία δεν έχει απλώς υποχρέωση έναντι των αγνοουμένων, έχει υποχρέωση και έναντι των συγγενών τους που πολλοί φεύγουν από τη ζωή με ανοικτές τις πληγές στην ψυχή τους από τον πόνο και την αγωνία τόσων χρόνων».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια με Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές και στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»