Η επίμαχη δήλωση Αναστασιάδη που άναψε φωτιές

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πως «λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις των Τούρκων, τις αρνητικές συνέπειες της παράτασης του αδιεξόδου, θα ήταν καλό να προβληματιστεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ως προς το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική αδιαλλαξία, η αδυναμία επίτευξης λύσης, αλλά και το πώς θα υπάρξει η αναγκαία ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο", ήταν αυτή που αναζωπύρωσε την κριτική του ΑΚΕΛ προς το πρόσωπό του και προκάλεσε νέα ανάφλεξη στις σχέσεις «Εζεκία Παπαϊωάννου» και Προεδρικού.
 

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη ερμηνεύθηκε από το ΑΚΕΛ ως μη αποκλεισμός του σεναρίου διχοτόμησης από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά αναλυτικά και σε σκληρή γλώσσα στο κόμμα της Αριστεράς.

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ελλαδική ιστοσελίδα LIFO.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το σχετικό ερώτημα και την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Μήπως, τελικά, ο χρόνος έχει δείξει ότι είναι πιο ωφέλιμο να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη αντί για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία;

Θα ήταν αδιανόητο αυτήν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, έχοντας στη βάση της όσα έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν, δηλαδή την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, να συζητάμε κάτι διαφορετικό. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις των Τούρκων, τις αρνητικές συνέπειες της παράτασης του αδιεξόδου, θα ήταν καλό να προβληματιστεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ως προς το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική αδιαλλαξία, η αδυναμία επίτευξης λύσης, αλλά και το πώς θα υπάρξει η αναγκαία ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο.
 
Εξάλου, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη επίμαχη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε: «Μια ορθή πολιτική τοποθέτηση. Θέλουμε μέσα από την λύση της ΔΔΟ, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

«Αυτή ήταν κατά την άποψη μας η ουσία της δήλωσης του Προέδρου. Αλίμονο να παρερμηνεύουμε όταν ο Πρόεδρος ενός κράτους μιλά για την αναγκαιότητα μέσα από την λύση να διασφαλίσεις την ασφάλεια των πολιτών σου. Εγώ θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο, με διχοτόμηση δεν διασφαλίζεις την ασφάλεια των πολιτών σου», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»