Τροποποίηση Συντάγματος με φόντο τον Ιωνά επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ

Πρόταση για Συνταγματική τροποποίηση που θα φέρει τα πάνω-κάτω όσον αφορά τους ανεξάρτητους θεσμούς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, επεξεργάζεται, σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», το ΑΚΕΛ, με στόχο την προώθησή της προς ψήφιση στη Βουλή, το συντομότερο δυνατό.
 
Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Αλήθειας» γίνονται σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και είναι μεν σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο παραμένουν ακόμη θέματα που χρήζουν περαιτέρω μελέτης και τεχνοκρατικής επεξεργασίας, ενώ η κατάθεση της πρότασης στη Βουλή, αναμένεται να γίνει μετά την επανέναρξη των εργασιών της, ύστερα από τις θερινές διακοπές.
 
Με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ, εισάγεται, σύμφωνα με την εφημερίδα:
 
Πρώτο, πλαφόν στα χρόνια παρουσίας κάποιου στα αξιώματα αυτά.
 
Δεύτερο, θεσπίζονται αυστηρά και ιδιαίτερα απαιτητικά κριτήρια για τα πρόσωπα που μπορούν να διορίζονται.
 
Τρίτο, υιοθετείται το ασυμβίβαστο των αξιωμάτων αυτών με προηγούμενη παρουσία σε πολιτειακά, πολιτικά και κομματικά αξιώματα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Αλήθειας», το ΑΚΕΛ γνωρίζοντας ότι για να περάσει από τη Βουλή Συνταγματική τροποποίηση χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος, άρχισε δειλά-δειλά επαφές και με άλλα κόμματα, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη.
 
Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις είχαν μεν θετικό και ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή που θα πάρει η πρόταση του  ΑΚΕΛ, μετά την οριστική διαμόρφωση της.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως η εφημερίδα ερμηνεύει, κάποιες από τις τροποποιήσεις που προωθούνται είναι προφανές ότι έχουν καθαρά φωτογραφικό χαρακτήρα και αποσκοπούν μα δέσουν τα χέρια του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας σε βραχυπρόθεσμους μελλοντικούς διορισμούς(Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα), και κυρίως να παρεμποδίσουν και να αποκλείσουν τον φημολογούμενο εδώ και καιρό διορισμό του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα με την αφυπηρέτηση του νυν Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επιβεβαίωσε επί της ουσίας το δημοσίευμα, λέγοντας πως κάποιες απόψεις και σκέψεις γίνονται, αλλά δεν έχουν πάρει τελική μορφή.
 
«Έχουν συζητηθεί στο επίπεδο του Πολιτικού Γραφείου και θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά κάποια απ’ αυτά που έχει γράψει η εφημερίδα ‘’Αλήθεια’’», υποστήριξε ο Άντρος Κυπριανού, «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
 
Ερωτηθείς  για την λογική των όσων επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστούν κάποιοι ανεξάρτητοι θεσμοί πιο αντικειμενικοί.
 
«Όχι με την έννοια των ατόμων, αλλά με τη λογική του ότι θα υπάρχει μια διαδικασία επιλογής και ταυτόχρονα κάποια όρια θητείας και δεν θα είναι ισόβιοι», υπέδειξε,  επικρίνοντας την ίδια ώρα όσους εντός ΑΚΕΛ βιάστηκαν να διαρρεύσουν κάποια πράγματα προς την εφημερίδα. «Η κριτική μου είναι εντός ΑΚΕΛ», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, επισημαίνοντας ότι όταν κάτι βρίσκεται σε εξέλιξη, περιμένεις να τελειώσει και μετά το ανακοινώνεις.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ