Κρίσιμη βδομάδα για το μέλλον της οριζόντιας ψηφοφορίας

Κρίσιμη όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στο ανοικτό ζήτημα εισαγωγής της οριζόντιας ψηφοφορίας θεωρείται αυτή η βδομάδα, καθότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό όσον αφορά την πιθανότητα σύμπλευσης-σε κοινοβουλευτικό επίπεδο-των κομμάτων που επί της αρχής τάσσονται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είναι τα τρία κόμματα που ως γνωστό κατέθεσαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τέσσερις προτάσεις Νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, οι οποίες συζητήθηκαν σε δύο συνεχείς συνεδρίες της Επιτροπής.
 
Για την περασμένη Παρασκευή, είχε οριστεί συνάντηση των τριών κομμάτων προς συζήτηση των προτάσεων και με στόχο την εξεύρεση των κοινών εκείνων συνισταμένων που θα τους επέτρεπαν να προχωρήσουν με ενιαία φωνή, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες δημιουργίας πλειοψηφικού ρεύματος στην Ολομέλεια.   
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παλεύουν για σύμπλευση επί της οριζόντιας ΔΗΣΥ, Συμμαχία και Οικολόγοι

Ωστόσο, η συνάντηση δεν έγινε εξαιτίας της υπαναχώρησης που προέκυψε από πλευράς του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος φέροντας διάφορα προσκόμματα έθεσε βέτο σε συνάντηση με τον ΔΗΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνείται συνάντηση με τον ΔΗΣΥ ο Περδίκης για την οριζόντια ψηφοφορία 

Γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην Πινδάρου, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να μην κρύβει την ενόχλησή του, αλλά την ίδια ώρα να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του κόμματός του για διάλογο.  
 
«Είμαστε υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας ως θέμα αρχής. Όμως, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ή το οποιοδήποτε κόμμα, να θεωρεί τη θέση αρχής μας ως πρόφαση για να εισηγείται ρυθμίσεις που ουσιαστικά υιοθετώντας την οριζόντια ψηφοφορία  νοθεύουν το όλο σύστημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Νεοφύτου, για να υπογραμμίσει πως στον ΔΗΣΥ είναι  έτοιμοι να συζητήσουν και να κάνουν διάλογο με τα πολιτικά κόμματα που ασπάζονται την αρχή.
 
«Και καλώ όσους επί της αρχής συμφωνούν με την οριζόντια ψηφοφορία να δείξουμε πνεύμα κατανόησης, παρά τα τερτίπια που έγιναν τα παραγράφω, όχι για αλλαγή χώρου συνάντησης, αλλαγή ώρας, μέρας και τα διάφορα.
 
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε πότε θα συναντηθούμε, είτε πού θα συναντηθούμε είτε ποιος προσκαλεί στην συνάντηση. Αυτά είναι μικρά για όσους θέλουν να ασχολούνται με τα μικρά.
 
Ξεκαθαρίζω ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι υπέρ σε θέμα αρχής της οριζόντιας ψηφοφορίας, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με οποιονδήποτε έχει την ίδια θέση», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σημειώνεται πως σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής θα γίνονταν οι τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων επί των κατατεθειμένων σε αυτή προτάσεων Νόμου.
 
Ωστόσο, η διαδικασία αναβλήθηκε ενόψει ενδεχόμενου καθορισμού μιας πιθανής νέας συνάντησης των πολιτικών δυνάμεων που επί της αρχής τάσσονται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Σε μια πιθανή τέτοια συνάντηση, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναμένεται να παρακαθίσουν και μη κομματικοί τεχνοκράτες.
 
«Υπάρχει», υπέδειξε συναφώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «και μια ΜΚΟ ‘’Διαφάνεια Τώρα’’, την οποία σεβόμαστε ως δεξαμενή, και στην οποία συμμετέχουν αξιόλογοι άνθρωποι αντικειμενικοί και ανεξάρτητοι. Και εμείς είμαστε ανοιχτοί αν υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία να συμμετέχουμε στον διάλογο για να βρούμε μια κοινή συνισταμένη».
 
«Στη δημοκρατία συνομιλείς για να βρεις κοινές συνισταμένες, και θέλω να πω με πολύ εκτίμηση σε κάποιους που θέλουν και σε αυτό το θέμα να μονοπωλούν. Δεν είμαστε ένα κόμμα της άρνησης, δεν είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε να μην λύνονται τα προβλήματα για να έχουμε δουλειά να κάνουμε και να κάνουμε δηλώσεις», κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 

Δειτε Επισης

Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ
Επιστράτευσε και το Instagram ο ΔΗΣΥ για αντεπίθεση-«Στην προπαγάνδα του ΕΛΑΜ απαντάμε με αλήθειες»
Θερμή υποδοχή Πρώτης Κυρίας Κύπρου στην Πρώτη Κυρία Εσθονίας
Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και προώθηση έργων αποφάσισαν Παπαναστασίου-Κοέν