Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο με Ελλάδα ή Κύπρο πριν τις εκλογές

Ένα πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή και στην Κύπρο δεν θα φέρει κέρδη στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ  Ερντογάν, ούτε και στο κόμμα του ΑΚΡ σχολιάζει στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ερευνών Γκεζιτζί, Μουράτ Γκεζιτζί, εκτιμώντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπει σε μια τέτοια περιπέτεια πριν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
 
Ο Μουράτ Γκεζιτζί θεωρεί ότι αυτές οι εκλογές θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πως το γνωρίζει και ο ίδιος γι’ αυτό και ήδη υπάρχουν ανησυχίες στο κόμμα του. Ο Μουράτ Γκεζιτζί διαπιστώνει ένα ρεύμα που φεύγει από το κόμμα του Τούρκου Προέδρου και κινείται προς την αντιπολίτευση βλέποντας την οικονομία να καταρρέει. Για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΑΚΡ το 53% του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η οικονομία.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μουράτ Γκεζιτζί είναι ο μόνος που είχε προβλέψει το αποτέλεσμα των ‘εκλογών’ στα κατεχόμενα στις 26 Απριλίου του 2015 όταν είχε ‘εκλεγεί’ ο Μουσταφά Ακιντζί. 
 
Η Ελλάδα ο καλύτερος γείτονας
 
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Μουράτ Γκεζιτζί είπε ότι δεν προβλέπει θερμό επεισόδιο της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο. “Η Τουρκία ως εχθρική χώρα βλέπει τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά ο κ. Ερντογάν έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες χώρες. Δηλαδή ο τουρκικός λαός είναι πολύ συνδεδεμένος με την Ελλάδα, είναι ο καλύτερός του γείτονας. Αν υπάρξει μια ένταση με την ελληνική πλευρά ή την ε/κ πλευρά δεν πιστεύω ότι θα είναι πολύ πειστική για τον τουρκικό λαό».
 
Ο λαός, ανέφερε, «κατά 70% θεωρεί ότι το Άφριν ήταν μια επιτυχία. Αλλά ακόμη και αυτό δεν επηρέασε το εκλογικό σώμα. Παρόλο που η Τουρκία συνεχίζει τον αγώνα της με την τρομοκρατία - έστω και αν έχει πετύχει αυτό- δεν έδωσε πάνω από 1-2% στο ΑΚΡ. Επομένως εάν υπάρξει μια ένταση με την Ελλάδα δεν πιστεύω ότι αυτό θα φέρει κέρδη στο ΑΚΡ. Μπορεί να δημιουργηθεί μάλιστα μια εντύπωση ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν και δημιουργούν προβλήματα με όλους. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι θα μπει σε κάτι τέτοιο η Τουρκία”.
 
Οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα
 
Ο Μουράτ Γκεζιτζί αναφέρει ότι με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας του έρευνας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών μένουν Ταγίπ Ερντογάν και Μουχαρρέμ Ιντζέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του για το δεύτερο γύρο δεν τα δημοσιεύουν. “Για το δεύτερο γύρο, θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της ερευνάς μας μετά τις 25 Ιουνίου. Έχουμε αποτελέσματα αλλά δεν τα δίνουμε επειδή δεν θέλουμε να κατευθύνουμε ή να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη στον πρώτο γύρο. Δεν θέλουμε να κάνουμε ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου”, είπε στο ΚΥΠΕ.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, εξήγησε, το 53% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η οικονομία. “Δηλαδή ένας στους δύο.  Φαίνεται ότι το 40% που ψηφίζει ΑΚΡ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο που ψηφίζει ΑΚΡ μπορεί να μην δώσει την ψήφο του στο ΑΚΡ. Αυτή τη στιγμή το 11-12 % του ΑΚΡ απομακρύνεται από ΑΚΡ.  Αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%. Και ο λόγος είναι ότι το εκλογικό σώμα τιμωρεί το ΑΚΡ”, αναφέρει.
 
«Στο παρελθόν έδιναν την ψήφο τους στο ΑΚΡ για μια πιο δυνατή Τουρκία και πιο ισχυρή οικονομία, τώρα δεν βλέπει αυτό που ήλπιζε. Δηλαδή το εκλογικό σώμα σκέφτεται ότι το ΑΚΡ ήταν στην εξουσία για 14-15 χρόνια και διερωτάται λέει τί μπορεί να κάνει από δω και πέρα αφού για 15 χρόνια δεν το έκανε. Γι’ αυτό και αντιδρούν. Φεύγουν από ΑΚΡ και δίνουν την ψήφο τους στην αντιπολίτευση, όπως φαίνεται”, προσθέτει. 
 
Δύσκολη εκλογική αναμέτρηση
 
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει έκπληξη, ο Μουράτ Γκεζιτζί είπε ότι ο πρώτος γύρος δεν θα είναι έκπληξη και πως η αντιπολίτευση περνάει τον πρώτο γύρο και πάει στο δεύτερο, κάτι που είναι φυσιολογικό. “Μετά στο δεύτερο γύρο όποιος και να μείνει απέναντι στον κ. Ερντογάν θα δούμε τί μπορεί να πάρει. Για τον κ. Ερντογάν θα είναι μια έκπληξη τα αποτελέσματα. Και ο μεγαλύτερος λόγος είναι ότι το ΑΚΡ για 15-16 χρόνια που είναι στην εξουσία, όλες τις εκλογές τις πήρε άνετα, αλλά τώρα θα είναι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση”, είπε, προσθέτοντας ότι «Και στο ίδιο το ΑΚΡ υπάρχουν ανησυχίες». 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Γκεζιτζί, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Ιουνίου σε 12 πόλεις με συμμετοχή 2,814 ατόμων τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν -μέσα σε μια βδομάδα από την προηγούμενη δημοσκόπησή τους - μειώθηκαν κατά 1,6% φτάνοντας στο 47,1% και του Μουχαρρέμ Ιντζέ ανέβηκαν κατά 2% φτάνοντας στο 27,8%. 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα