«Να μην μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης»

Τη στάση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, επέκρινε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην μείνει στην ιστορία "ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης".
 
Ο κ. Κυπριανού μιλούσε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, για να τιμήσει την επέτειο της 16ης Ιουνίου 1943, ημέρα που η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του κόμματος να στρατευτούν ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Στην εκδήλωση, που έγινε στην παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Ρώσου Πρέσβη Stanislav Osadchiy, τιμήθηκαν βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αναμνηστικό μετάλλιο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.
 
Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως οι αγώνες των Κυπρίων στη χώρα μας και στον κόσμο, για ελευθερία και ειρήνη θα δικαιωθούν μόνο όταν καταφέρουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη "έστω και τώρα",  να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει και να κάνει αυτό που χρειάζεται "για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης".
 
Διακηρύσσοντας πως είναι η πλευρά μας που θέλει λύση και επανένωση, ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι αυτό δεν φτάνει μόνο να το λέμε, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε μερίδα της διεθνούς κοινότητας για την ετοιμότητα μας για λύση, "ακόμα και ανάμεσα σε φίλους μας".
 
Επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί, όπως ανέφερε, "αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα απομονώνουν τη θέση της Τουρκίας και θα ενισχύουν την πλευρά μας, μας αφήνει εκτεθειμένους με την απραξία, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του" και "αντί να εντείνει τις επαφές του με τη διεθνή κοινότητα και με τη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας που λέει ότι θέλει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, ασχολείται με οτιδήποτε άλλο".
 
"Αναλώνεται σε επικοινωνιακά σόου στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Σπαταλά φαιά ουσία όχι για να πείσει για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά για να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι δήθεν υιοθετεί τουρκικές θέσεις", συμπλήρωσε.
 
Διαμήνυσε επίσης ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι βασισμένες σε αρχές και στις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως "δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από αυτές επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ίσως να αποφάσισε να θυσιάσει το Κυπριακό στις όποιες σκοπιμότητες ή επειδή επιστρατεύει την επικοινωνιακή του υπεροπλία για να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι δήθεν υιοθετεί τουρκικές θέσεις".
 
Τις τουρκικές θέσεις, συνέχισε, τις εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτοί που αφήνουν το χρόνο να παρέρχεται και την κατοχή να εδραιώνεται μέρα με τη μέρα και υπέδειξε πως το ΑΚΕΛ δεν κατηγορεί τον ΠτΔ για τους χειρισμούς του επειδή έτσι αποφάσισε ξαφνικά, αλλά επειδή κρίνει το αποτέλεσμα.
 
"Παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δημήτρη Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που κλείδωναν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις, με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα, με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η δική μας πλευρά ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος", είπε και διερωτήθηκε "τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα, μετά τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη;¨.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε, εξάλλου, ότι "είναι τουλάχιστον άδικο και προκλητικό μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αντί ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να κάνουν την αυτοκριτική τους να ψέγουν το ΑΚΕΛ" και τόνισε πως "η Κύπρος δεν θα σωθεί με τα καζίνο, το παζάρι των διαβατηρίων και τη θυσία των ανθρώπων και του τόπου στο βωμό των μπίζνες του περίγυρου του Προεδρικού, η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί".

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα