Ψηφίστηκε ο Νόμος, παραμένει μετέωρη η έδρα της Λεμεσού

Στη θέση του για επαναληπτική εκλογή αναφορικά με την 56η βουλευτική έδρα στη Λεμεσό επιμένει ο ΔΗΣΥ, στον απόηχο της χθεσινής υπερψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της πρόταση Νόμου με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας, όταν βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, θα λάβει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και αναλόγως θα πράξει σε σχέση με το Νόμο που ψήφισε χθες η Βουλή.
 
 «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όπως γίνεται συνήθως-τουλάχιστον σε σοβαρά ζητήματα, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση-όταν έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις δικαστηρίων και τοποθέτηση ήδη του Γενικού Εισαγγελέα», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και αναλόγως θα πράξει».
 
Στην πρόταση νόμου, που ψηφίστηκε σε Νόμο χθες με 30 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους εναντίον(ΔΗΣΥ)  και μια αποχή(Γιώργος Λιλλήκας), και με τον οποίο επί της ουσίας η βουλευτική έδρα της Λεμεσού επιστρέφεται στην Αλληλεγγύη, προβλέπεται επιπρόσθετα ότι οι πρόνοιές του θα εφαρμοστούν και αναφορικά με βουλευτική έδρα, η οποία υπήρξε ή είναι κενή κατά ή μετά την ημερομηνία διενέργειας της εκλογής της 22ας Μαΐου 2016.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΔΡΑσαν αντισυνταγματικά, έριξαν την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου

Το μέλλον του Νόμου, ωστόσο, θα κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει, όπως έχει προαναφερθεί, γνωμάτευση όσον αφορά τη Συνταγματικότητά του.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας σε προηγούμενη σχετική του γνωμάτευση, είχε καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε διαφοροποίηση με τρόπο που η έδρα να καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος, θα μπορούσε να επέλθει μέσα από την τροποποίηση του Συντάγματος.  
 
Δεδομένου τούτου, θεωρείται περίπου βέβαιο πως ο Νόμος θα κριθεί ως αντισυνταγματικός και θ’ αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Υπενθυμίζεται πως εξετάζοντας προσφυγή του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη, το Ανώτατο είχε ακυρώσει με οριακή πλειοψηφία την εκλογή και ανακήρυξη(στη βάση ανάλογου Νόμου που ψηφίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν από τη Βουλή), του Γιώργου Παπαδόπουλου του Κινήματος Αλληλεγγύη σε βουλευτή.
 
Ένεκα ακριβώς της οριακής τότε ακυρωτικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκφράζεται από κύκλους της Αλληλεγγύης η ελπίδα πως έστω και αν ο Νόμος που ψηφίστηκε χθες αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο, ίσως αυτή τη φορά οι ισορροπίες μεταξύ των δικαστών του Ανωτάτου ανατραπούν, μιας και ο νέος Νόμος κρίνεται από τους εισηγητές του ως νομικά πιο ισχυρός απ’ ότι ο προηγούμενος.  
       
Την ίδια ώρα πάντως, ο ΔΗΣΥ επιμένει στη θέση πως η λύση δεν είναι άλλη από την επαναληπτική εκλογή για την 56η έδρα στη Λεμεσό.
 
Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου αναφέρει τα εξής:
 
«Το σύνταγμα είναι ότι πιο ιερό έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία. Χθες, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε ένα νόμο εξόφθαλμα αντισυνταγματικό. Εις γνώσιν τους. Δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά ούτε και το ίδιο το σύνταγμα.
 
Τους θεσμούς που υπηρετούμε, χρειάζεται να τους σεβόμαστε πρώτα εμείς που τους υπηρετούμε. Και όταν η νομοθετική εξουσία, η Βουλή, ψηφίζει εκούσια, νόμους αντισυνταγματικούς τότε δεν σεβόμαστε ούτε τους θεσμούς που υπηρετούμε, ούτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ούτε την διάκριση των εξουσιών. Δεν σεβόμαστε ούτε και το σύνταγμα.
 
Θα επαναλάβουμε κάτι που ως Δημοκρατικός Συναγερμός το είπαμε συχνά το τελευταίο διάστημα. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορούμε να βρούμε την λύση και σε αυτό το ζήτημα. Με πλήρη σεβασμό στο σύνταγμα και στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Και η λύση δεν είναι άλλη από την επαναληπτική εκλογή για την 56η έδρα στη Λεμεσό».

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ