Υπάρχει σχεδιασμός πιθανών αντιδράσεων σ’ ενδεχόμενη τουρκική γεώτρηση

«Σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργεί η Τουρκία», διαμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Ξεκινούμε τώρα και εμείς γεώτρηση γύρω από την Κύπρο
 
«Εμείς παρακολουθούμε σίγουρα τις τουρκικές εκλογές. Επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργείται», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Η κατάσταση πραγμάτων είναι γνωστή», συνέχισε. «Ισχύει το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ΑΟΖ καθιερωμένη, κατοχυρωμένη κατατεθειμένη με βάση τη Συνθήκη των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την ΕΕ με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εκεί όπου χρειάστηκε για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Αυτό είναι που ισχύει. Αν υπάρξουν οποιαδήποτε ζητήματα, οποιεσδήποτε παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο θα αντιμετωπιστεί με τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας».
 
 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως εδώ και καιρό έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, από το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι άλλες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθούν την κατάσταση και ήδη υπάρχει, εξαιτίας προηγούμενων περιστατικών, και σχεδιασμός πιθανών αντιδράσεων που δεν θα δημοσιοποιηθεί.
 
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε χρήσιμο χρόνο η επεξεργασία. Είναι η τουρκική πλευρά, συγκεκριμένα η Τουρκία, η οποία προκρίνει διαρκώς αυτό το κλίμα έντασης, προκλήσεων και δηλώσεων. Αυτή δεν είναι η δική μας κατεύθυνση ούτε η δική μας επιλογή», υπογράμμισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.   

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα