Το παλεύουν για σύμπλευση επί της οριζόντιας ΔΗΣΥ, Συμμαχία και Οικολόγοι

Την κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει καθολική σύμπλευσή τους στο θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας αναζητούν ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, λίγα 48ωρα πριν από τις τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται ο Reporter, ορίστηκε για αύριο συνάντηση των τριών κομμάτων, κατά την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια συναινετικής φόρμουλας επί του ζητήματος, με τη Συμμαχία Πολιτών να έχει εκφράσει ήδη την ετοιμότητά της ν’ αποσύρει τη δική της πρόταση, που αφορά στην εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που ΔΗΣΥ και Κίνημα Οικολόγων τα βρουν όσον αφορά την πρόταση Νόμου των Οικολόγων για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξαν ξανά το κεφάλαιο οριζόντια ψηφοφορία
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζητούν, αλλά δεν τα βρίσκουν για την οριζόντια ψηφοφορία

Οι Οικολόγοι έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ για οριζόντια ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές, ωστόσο-τουλάχιστον μέχρι στιγμής- από πλευράς του το κυβερνών κόμμα επέμενε σε εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας πρώτα στις δημοτικές εκλογές, ώστε αφενός να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των καλύτερων εκπροσώπων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και αφετέρου χωρίς να επηρεάζεται το πολιτειακό σύστημα. Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα επιχειρηματολογία του ΔΗΣΥ, ανάλογα με την εφαρμογή του στις δημοτικές εκλογές, το σύστημα θα μπορούσε να συζητηθεί και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες.
 
Ωστόσο, δεδομένου ότι για αύριο έχει οριστεί συνάντηση ανάμεσα στα τρία κόμματα, δεν αποκλείεται διαφοροποίηση των δεδομένων και τελικά αποδοχή, από πλευράς ΔΗΣΥ, της πρότασης των Οικολόγων για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές.  
 
Μια τέτοια διαφοροποίηση στη στάση του ΔΗΣΥ, θα ανοίξει το δρόμο για παραπομπή στην Ολομέλεια με καλές προϋποθέσεις, τόσο της δικής του πρότασης για οριζόντια ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές όσο και αυτής των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές, που χρονικά προηγούνται ,μιας και θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάιο.
 
Σημειώνεται πως ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ τάσσονται κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας, ενώ ξεκάθαρα δεν έχουν τοποθετηθεί, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
Υπενθυμίζεται πως από τρία κόμματα, ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, βρίσκονται κατατεθειμένες πέντε προτάσεις Νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, οι οποίες συζητήθηκαν σε δύο διαδοχικές συνεδρίες της Επιτροπής Εσωτερικών ως εξής:
 
*Μία από τον ΔΗΣΥ που αφορά στις δημοτικές εκλογές.
 
*Μία από τη Συμμαχία Πολιτών που αφορά στις βουλευτικές εκλογές.
 
*Δύο από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών που αφορούν, η μία τις βουλευτικές εκλογές και η άλλη τις Ευρωεκλογές.
 

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν