Σάββατο 25 Μαϊ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Μη αποδεκτές οι αναπομπές των νόμων για το επίδομα πατρότητας

  13/06/2018 18:24
Μη αποδεκτές οι αναπομπές των νόμων για το επίδομα πατρότητας

Μη αποδεκτές οι αναπομπές των νόμων για το επίδομα πατρότητας

  13/06/2018 18:24
Με 15 ψήφους υπέρ, 29 εναντίον και μια αποχή η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή των δύο νόμων που παρέχουν το δικαίωμα άδειας και επιδόματος πατρότητας σε ζευγάρια που δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
 
Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής των νόμων τάχθηκαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας που διαφοροποίησε τη θέση του από το κόμμα του, του οποίου οι Βουλευτές απέρριψαν την αναπομπή.
 
Αποχή τήρησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
Οι νόμοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 18 Μαΐου 2018 και αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Ιουνίου 2018.
 
Στην επιστολή της αναπομπής των νόμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αναφορά σε αντισυνταγματικότητα, που αφορά αύξηση των εξόδων που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό και δημιουργία διοικητικού κόστους για το κράτος ως συνεπακόλουθα των προτάσεων.
 
Αναφέρεται επίσης σε επέμβαση στην άσκηση των εκτελεστικών εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου και στην αρχή της διάκρισης εξουσιών.
 
Σύμφωνα με τα όσα είπε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την εξέταση της αναπομπής στην Επιτροπή Εργασίας, από την 1η Αυγούστου 2017, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία για την άδεια πατρότητας, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων 3.788 αιτήσεις, το κόστος των οποίων ανήλθε στα €1.096.000.
 
Επεσήμανε ότι στην περίπτωση άτυπης συμβίωσης δύο ατόμων δεν αναγνωρίζονται κληρονομικά δικαιώματα ούτε δημιουργείται δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε πως ο νόμος ως έχει σήμερα συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος των άγαμων ζευγαριών.
 
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται την αναπομπή των νόμων  για να δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ευκαιρία να κάνει δεύτερες σκέψεις.
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας