Σάββατο 25 Μαϊ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

ΕΔΡΑσαν αντισυνταγματικά, έριξαν την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου  

  13/06/2018 17:36
ΕΔΡΑσαν αντισυνταγματικά, έριξαν την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου   

ΕΔΡΑσαν αντισυνταγματικά, έριξαν την μπάλα στο γήπεδο του Προέδρου  

  13/06/2018 17:36
Με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κινήματος Αλληλεγγύη, Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, του ΕΛΑΜ, καθώς και του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε κατά την έκτακτη συνεδρία που πραγματοποίησε το απόγευμα, την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης και Γιώργος Περδίκης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με στόχο τη διευθέτηση του θέματος της 56ης έδρας.
 
Βάσει της ψηφισθείσας πρότασης Νόμου, που επί της ουσίας επιστρέφει την έδρα στην Αλληλεγγύη και δη στον Γιώργο Παπαδόπουλο, βουλευτής στον οποίο η Πολιτεία έχει αποδώσει τη βουλευτική ιδιότητα με την ανακήρυξή του ως βουλευτή, δύναται να αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού στην περίπτωση που ο νεοεκλεγέντας-είτε λόγω θανάτου είτε λόγω άλλου κωλύματος- αδυνατεί να προσέλθει στην τελετή επίσημης διαβεβαίωσης στην Ολομέλεια της Βουλής για να ορκιστεί.
 
Συγκεκριμένα, αφορά στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου και προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος βουλευτής δεν μπορεί ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο, τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος εντός 45 ημερών.

Παρά την υπερψήφιση της πρότασης Νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, το σίριαλ της επίμαχης έδρας αναμένεται να έχει και συνέχεια, μιας και κινδυνεύει να θεωρηθεί αντισυνταγματικός και ν’ αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Και αυτό, αφού με βάση επί του ζητήματος γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, μαζί με την πρόταση Νόμου θα έπρεπε να υπάρξει τροποποίηση του Άρθρου 61 του Συντάγματος. Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει, ελλείψει της απαιτούμενης για κάτι τέτοιο πλειοψηφίας στη Βουλή.  
 
Υπενθυμίζεται πως η έδρα παραμένει κενή έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ν’ ακυρώσει την εκλογή και ανακήρυξη του Γιώργου Παπαδόπουλου του Κινήματος Αλληλεγγύης σε βουλευτή.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είχε καταλάβει τη βουλευτική έδρα στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού ως ο πρώτος επιλαχόντας στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης, και αφού η Ελένη Θεοχάρους δεν την αποδέχθηκε, χωρίς ωστόσο πρώτα να δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση και εν συνεχεία να την αποποιηθεί.
 


Εναντίον της πρότασης Νόμου που εγκρίθηκε σήμερα ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ενώ η Συμμαχία Πολιτών τήρησε αποχή.
 
Θέση του ΔΗΣΥ υπήρξε πως οριστική διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο διά της διενέργειας αναπληρωματικής εκλογής και πως η πρόταση Νόμου προσκρούει στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι αντισυνταγματική.
 
«Εν γνώση τους τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση επιχειρούν να ξαναψηφίσουν ένα νόμο που κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο αντισυνταγματικός. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το σύνταγμα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, επαναλήφθηκε η θέση πως η Βουλή πρέπει να λάβει υπόψη την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος, καλύπτοντας όλες τις περιπτώσεις, εφαρμόζοντας την αναλογική χωρίς να υπάρχει αντισυνταγματικότητα και χωρίς να γίνεται φωτογραφική επιλογή επίλυση του προβλήματος.
 
Η πρόταση Νόμου που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής στηρίχθηκε από τους εισηγητές της στο σκεπτικό ότι:
 
Πρώτο: Η διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα της κατανομής εδρών όπως αυτό προέκυψε από τις γενικές εκλογές στις 22 Μαΐου 2016 και θα καταστρατηγούσε τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το αποτέλεσμα των εκλογών.
 
Δεύτερο: Η απόφαση του εκλογοδικείου δεν έχει ακυρώσει την εκλογή, ούτε τη διάθεση των εδρών κατά τη δεύτερη και τρίτη κατανομή στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2016, αλλά έχει ακυρώσει την ανακήρυξη του συγκεκριμένου επιλαχόντα βουλευτή της Αλληλεγγύης, Γεώργιου Παπαδόπουλου.
 
Τρίτον: Δυνάμει του άρθρου 69 του Συντάγματος η απόδοση της ιδιότητας του Βουλευτή προηγείται της νενομισμένης διαβεβαίωσης και της ανάληψης των καθηκόντων των νεοεκλεγέντων βουλευτών στην Ολομέλεια Ορκωμοσίας. Δηλαδή, η ιδιότητα του βουλευτή αποδίδεται στο πρόσωπο που εκλέγεται αμέσως μετά την ανακήρυξη του από τον Έφορο Εκλογής.

Στο μεταξύ σε ανάρτηση του στο Facebook ο Γενικός Οργανωτικός της Αλληλεγγύης Πανίκκος Καψός, τοποθετείται με νόημα σε ότι αφορά το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, υποδεικνύοντας πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει Υφυπουργεία και διερωτάται γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας