Την υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ

Την υποστήριξή της Ιρλανδίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να προχωρήσει το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Ιρλανδός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός (Tánaiste) και Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Σάιμον Κόβενι, μετά από διαβουλεύσεις που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε «δημόσια την ευγνωμοσύνη μας για την αξιόπιστη και σταθερή υποστήριξη της Ιρλανδίας στους στόχους μας».

Οι δύο άνδρες μίλησαν στις δηλώσεις τους για τα κοινά ενδιαφέροντα που μοιράζονται οι δύο χώρες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και για τη βούλησή τους να ενισχυθούν οι ήδη εξαιρετικοί δεσμοί μεταξύ τους. Ο κ. Κόβενι υπογράμμισε την ευχή για ακόμη στενότερους δεσμούς μετά το Brexit και ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Κύπρου με την Ιρλανδία σ’ αυτό το ευαίσθητο, όπως είπε, θέμα.

«Παρά το γεγονός ότι γεωγραφικά βρίσκονται στα αντίθετα άκρα της Ευρώπης, μπορεί να μην υπάρχουν άλλα δύο κράτη που έχουν τόσα πολλά κοινά από την Κύπρο και την Ιρλανδία», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα, πρόσθεσε, «είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και εξετάσαμε τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς ακόμη περισσότερο σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανώτατη εκπαίδευση και ο τουρισμός, καθώς και μέσω της ενίσχυσης των τακτικών μας διαβουλεύσεων σε διάφορα επίπεδα και διμερώς, στην ΕΕ και σε άλλα διεθνή φόρα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «συζητήσαμε επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία, της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, και ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να προωθήσουμε την ειρήνη και να ενισχύσουμε την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «υπάρχει έδαφος για την ανάληψη κοινής δράσης προς αυτό τον σκοπό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για την ενημέρωση που του έκανε σχετικά με τις επαφές του σε Ιορδανία και Ισραήλ.

«Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μας είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Υπουργό τις τριμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει μαζί με την Ελλάδα με γειτονικές χώρες της περιοχής οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία συνεργειών για την περαιτέρω προώθηση της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης, καθώς και της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας δια  μέσου της συνεργασίας», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν και διάφορα ζητήματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη «περιλαμβανομένου φυσικά του Brexit και των επιπτώσεων του και στην Κύπρο και την Ιρλανδία, αφού και οι δύο χώρες μας επηρεάζονται άμεσα σε μεγάλο βαθμό από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

«Άκουσα με ενδιαφέρον τον Σάιμον για τις τελευταίες εξελίξεις και τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην Ιρλανδία, δεδομένων των εξαιρετικά στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», είπε, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη δίπλα στην Ιρλανδία σ’ αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα».

Από την πλευρά μου, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ενημέρωσα τον Ιρλανδό ομόλογό μου για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες μας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ μας».

«Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μας για την αξιόπιστη και σταθερή υποστήριξη της Ιρλανδία στους στόχους μας», επισήμανε.

Εξέφρασε επίσης «την εκτίμηση μας στην Ιρλανδία γιατί σε αμέτρητες περιπτώσεις έχει δείξει την αλληλεγγύη της με το λαό της Κύπρου ποικιλοτρόπως και έχει βρεθεί δίπλα στο πλευρό της Κύπρου σε δύσκολους καιρούς».

Ειδική αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ στους χιλιάδες των ειρηνευτών που υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταξύ 1964 και 2005, καθώς και στους αστυνομικούς από την Ιρλανδία που υπηρετούν στην Κύπρο από το 1993.

Από τη πλευρά του ο Σάιμον Κόβενι συμφώνησε με τον κ. Χριστοδουλίδη ότι «παρόλο που όπως είπες, βρισκόμαστε σε διαφορετικά άκρα της ΕΕ, εσείς στο Νότο και εμείς στη Δύση, έχουμε πολλά κοινά».

«Γνωρίζουμε τι σημαίνει να ζει κανείς σε ένα νησί που είναι μοιρασμένο, γνωρίζουμε τι σημαίνει να περνούμε πρόγραμμα του ΔΝΤ, γνωρίζουμε και εκτιμούμε την ιδιότητα μέλους της ΕΕ και τις προστασίες που μας προσφέρει, είναι κοινό το ενδιαφέρον μας για την ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό», είπε.

Αυτή, αναγνώρισε, «είναι φυσικά η γειτονιά σας», προσθέτοντας ότι αποτελεί επίσης «μια μεγάλη πολιτική προτεραιότητα» για την Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη παρουσία εδώ και πολλά χρόνια Ιρλανδών στην περιοχή, δίνοντας τα παραδείγματα των ειρηνευτών που υπηρέτησαν στην UNIFIL, οι οποίοι υπηρετούν στα Υψώματα του Γκολάν και στους Ιρλανδούς αστυνομικούς που υπηρετούν στην Κύπρο. Ειδική αναφορά έκανε και στην απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ιρλανδίας – Κύπρου καθώς και στο γεγονός ότι η Ryanair φέρνει στην Κύπρο 600.000 επιβάτες το χρόνο.

«Οπότε, νομίζω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί, να οικοδομήσουμε πάνω σε μια ήδη πολύ ζεστή και θετική διμερή σχέση», επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κόβενι, «σε ένα σενάριο μετά το Brexit, θα δείτε την Ιρλανδία και την Κύπρο να συνεργάζονται ακόμη πιο στενά ποικιλοτρόπως».

«Και οι δύο μας έχουμε παρόμοια προσέγγιση αναφορικά με το Brexit», είπε, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε να δούμε την Βρετανία όσο πιο κοντά στην ΕΕ είναι δυνατόν στο μέλλον». Φυσικά, ανέφερε, η Βρετανία είναι η γείτονας μας αλλά έχει επίσης μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο.

Έτσι, είπε, είτε πρόκειται για το Brexit, είτε για την ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό, είτε για το μέλλον της ΕΕ, είτε για τις οικονομίες νησιών, είτε πρόκειται για τη διασφάλιση ότι οι μικρές χώρες έχουμε ένα πραγματικό λόγο, συνεργαζόμενες για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε μέρος των μεγάλων αποφάσεων που συχνά έχουν να κάνουν με χώρες κατά πολλές φορές πιο μεγάλες από το μέγεθος μας.

Όλα τα πιο πάνω, πρόσθεσε, αποτελούν λόγους για να περάσουμε χρόνο μαζί, να οικοδομήσουμε μια φιλία και μια εμπιστοσύνη, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε μαζί σε συγκεκριμένα έργα και σε νέες πρωτοβουλίες πολιτικής προς όφελος της περιοχής, της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κόβενι, διαβεβαίωσε ότι «επιθυμούμε να είμαστε βοηθητικοί».

«Προσπαθούμε να είμαστε και θα σας υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για να εξευρεθεί ο τρόπος να προχωρήσει προς τα μπρος (το Κυπριακό), κάτι που όλοι, νομίζω, θέλουν να δουν», πρόσθεσε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας