Στάση αναμονής από Λευκωσία για τουρκική αντίδραση στο Στρασβούργο

Στάση αναμονής κρατά η Λευκωσία αναφορικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της αποχώρησης της τουρκικής αντιπροσωπείας από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Πέμπτη στο Στρασβούργο.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η τουρκική αντιπροσωπεία αποχώρησε στο τέλος της συνεδρίασης, την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενη για μια πτυχή του περιουσιακού, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εποπτεία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στη διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και στην «Ξενίδη-Αρέστη».
 
Προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν να κλείσει η επιτήρηση κάποιων υποθέσεων που σχετίζονται με κατεχόμενες περιουσίες, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό, καθώς υπήρχε διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο υπόμνημά που είχε υποβάλλει προς την Επιτροπή Υπουργών, η Άγκυρα ζητούσε, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία ενός σχεδίου τελικού ψηφίσματος για να κλείσει η επιτήρηση των υποθέσεων «Λοϊζίδου», «Ευγενία Μιχαηλίδου Developments Ltd και Μιχάλης Τύμβιος» και «Αλεξάνδρου».
 
Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η τουρκική αντιπροσωπεία έφυγε διαμαρτυρόμενη από τη συνεδρίαση της Πέμπτης – κατά την τελευταία ημέρα της τριήμερης συνεδρίασης στο Στρασβούργο – καθώς η Επιτροπή Υπουργών δεν μπορούσε να τους ικανοποιήσει.
 
Προ της αποχώρησης, η τουρκική αντιπροσωπεία προέβη σε μια προφορική δήλωση, καταγράφοντας την διαφωνία της σε σχέση με την έκβαση της συνεδρίασης.
 
«Ήταν μια δήλωση ασυνήθιστη και εκτός των διπλωματικών θεσμίων» ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η τουρκική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι δεν θα συνεργάζεται με την Επιτροπή Υπουργών στο θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
 
Ως προς τον αντίκτυπο αυτής της δήλωσης, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «θα πρέπει να το δούμε στην πράξη».
 
Πάντως η συζήτηση για τις κατεχόμενες περιουσίες δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών, χθες Πέμπτη – η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, με τη συναίνεση δηλαδή της τουρκικής αντιπροσωπείας – το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη συνεδρίαση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση