Στο Προεδρικό ο… ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό

Στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ με φόντο τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής μεταβαίνει σήμερα στο Προεδρικό.
 
Σκοπός της επίσκεψης, η οποία γίνεται κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ηγεσία του ΑΚΕΛ, είναι η μελέτη των εγγράφων και επιστολών που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντικρούοντας τα πυρά που δέχεται από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης περί απροθυμίας και έλλειψης βούλησης του ιδίου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Απαρατήρητο και ασχολίαστο, αξίζει να σημειωθεί, δεν περνά το γεγονός πως ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επέλεξε να μην μεταβεί ο ίδιος στο Προεδρικό, αλλά αντί αυτού να ανηφορίσει για τον λόγο ο Τουμάζος Τσιελεπής.
 
Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διαμήνυσε πως οποιαδήποτε πολιτική δύναμη ζητήσει να δει τις επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ θα μπορεί να το πράξει, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι εκλήθη το ΑΚΕΛ να δει τις επιστολές αυτές οφείλεται στο ότι υπάρχει αμφισβήτηση των γεγονότων από το κόμμα αυτό.
 
«Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από την ημέρα που είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλα τα κόμματα. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ενημέρωση με τον κ. Άντρο Κυπριανού, του είχε πει ο Πρόεδρος να δει τις επιστολές. Δεν τις είδε εκείνη την ημέρα. Αλλά αφού συνεχίζουν να αμφισβητούν να έλθουν να τις δουν. Και αν το ζητήσει οποιοσδήποτε άλλος η ίδια θα είναι η απάντηση», τόνισε ο κ. Προδρόμου.
 
 «Εάν οποιοδήποτε κόμμα είχε θέσει σε αμφισβήτηση τα λεγόμενα του Προέδρου, ο Πρόεδρος θα τους έλεγε ελάτε να δείτε τις επιστολές», επισήμανε, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για τις επιστολές που έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά το Κραν Μοντάνα.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης πως εκτός των επιστολών αυτών, υπάρχει και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία εξέφραζε την ετοιμότητά του να επαναρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Πλαίσιο Γκουτέρες και με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και στην οποία ο Πρόεδρος σημείωνε πως «η επίτευξη συγκλίσεων επί του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα οδηγούσε στην επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας, δίδοντας ως εκ τούτου μια νέα δυναμική ώθηση στη διαδικασία με βάσιμες ελπίδες πως μια συνολική διευθέτηση είναι εφικτή».
 
«Το Πλαίσιο ένα είναι. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το Πλαίσιο δεν προνοεί κατάργηση των εγγυήσεων να το πουν», κατέληξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Κυπριανού Ένα είναι το έγγραφο Γκουτέρες, αυτό της 30ης Ιουνίου
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στο ΑΚΕΛ- Στηρίζει τις τουρκικές αιτιάσεις 
 

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ