Χάθηκε η χημεία, στο έσχατο σημείο οι σχέσεις Αναστασιάδη-Άντρου Kυπριανού

Ίσως την χειρότερη περίοδό τους όσον αφορά το Κυπριακό φαίνεται να διάγουν οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, με την μεταξύ τους χημεία επί του εθνικού μας ζητήματος να δείχνει να έχει χαθεί για τα καλά.
 
Η διασάλευση των σχέσεων Προέδρου και ΑΚΕΛ όσον αφορά το Κυπριακό, ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το περασμένο καλοκαίρι, με το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης να αποδίδει ξεκάθαρα ευθύνες για το ναυάγιο στον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Η όξυνση ήρθε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φλεβάρη, ενώ οι σχέσεις των δύο πάλαι ποτέ συνοδοιπόρων στο Κυπριακό επιδεινώθηκαν περαιτέρω με φόντο την πρόσφατη κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να δηλώσει έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις και σύναψη στρατηγικής συμφωνίας στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες(σ.σ. όπως όμως ο Τ/κ ηγέτης το ερμηνεύει και αφήνοντας εκτός συζήτησης το θέμα της ασφάλειας-εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού).
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την ετοιμότητα του Μουσταφά Ακιντζί για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα της ασφάλειας- εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, ώστε να διαφανεί κατά πόσο ένας νέος γύρος συνομιλιών μπορεί να έχει βάσιμες προοπτικές επιτυχούς κατάληξης.
 
Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της πρότασης Ακιντζί πυροδότησε την έντονη κριτική του ΑΚΕΛ κατά του Νίκου Αναστασιάδη, με την Εζεκίας Παπαϊωάννου να κατηγορεί των Πρόεδρο για κωλυσιεργία και αναζήτηση προφάσεων προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Ο χθεσινός σχολιασμός-στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»- των επικρίσεων του ΑΚΕΛ κατά του προσώπου του, είναι ενδεικτικός και μόνο ένα δείγμα της δυσφορίας του Πρόεδρου Αναστασιάδη για τη στάση του ΑΚΕΛ.      
 
Διερωτώμενος κατά ποσό στο ΑΚΕΛ δέχονται να υπογράψουν ως στρατηγική συμφωνία το έγγραφο που εισηγείται ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως εάν εκείνοι δέχονται, ο ίδιος λέει ρητώς και απεριφράστως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι ανάλογο. «Γιατί», τόνισε, «δεν θα έχω πλέον το περιθώριο της διαπραγμάτευσης για κάτι που ο κυπριακός ελληνισμός έχει έντονες ανησυχίες, δηλαδή, θέματα ασφάλειας».
 
 Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα καλέσει τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να μεταβεί στο Προεδρικό για να δει και να συμβουλευτεί επιστολές που έστειλε ο ίδιος στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
«Για να δει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ποια πλευρά και από πότε δείχνει ετοιμότητα και ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για να πάψουμε μόνοι μας να δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις».
Οι τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος μέσω twitter, έσπευσε με νόημα να υπενθυμίσει  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δέχτηκε εγγυήσεις ήταν ο ίδιος το 2004.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»