Οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατέθεσε χθες νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κύπρο, με νόμο του 1987. Ανάλογο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη βουλή των αντιπροσώπων από τον Ντέιβιντ Σιτσιλίνε.
 
«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, και ως προς την καταπολέμηση των τρομοκρατικών προσπαθειών και των προσπαθειών διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε, καταθέτοντας το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
 
«Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας και του οικονομικού μας συμφέροντος να αρθεί  αυτό το απαρχαιωμένο από εκ δεκαετιών εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο», ανέφερε.
 
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης πρόσθεσε ότι αυτή η νομοθεσία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερής και αξιόπιστης δημοκρατίας και βασικού παράγοντα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Ως αποτέλεσμα τροπολογίας του γερουσιαστή Μενέντεζ στον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα του 2016,  μια κοινή έκθεση του Υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Ιούνιο του 2016, ανέφερε ότι, ενώ το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο είχε "μικρό αντίκτυπο"  στους στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή, συνέβαλε μερικώς στην οικοδόμηση δεσμών της Κύπρου στον αμυντικό τομέα με τη Ρωσία, «μια σχέση που έχει γίνει όλο και περισσότερο ανησυχητική υπό το πρίσμα της αυξανόμενης επιθετικότητας του Κρεμλίνου σε όλο τον κόσμο», όπως αναφέρει ο γερουσιαστής.
 
"Ως κάποιος που συνεργάζεται πάντα με την ελληνική και την ελληνοκυπριακή κοινότητα", προσθέτει ο κ. Μενέντεζ, "εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μια μέρα μπορεί να βρεθεί ένα διαρκής λύση η οποία θα φέρει μια πραγματική και διαρκή ειρήνη».
 
Στο λεκτικό του νομοσχεδίου τονίζεται ότι «η ασφάλεια των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια