Στις κάλπες για νέα ηγεσία με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές

Σε διαδικασία επανεκκίνησης μετά το πατατράκ των τελευταίων προεδρικών εκλογών βρίσκεται η Συμμαχία Πολιτών, οριοθετώντας το ιδεολογικοπολιτικό της στίγμα και αναδεικνύοντας τη νέα της ηγεσία.
 
Το πρώτο βήμα, αυτό της διαμόρφωσης ιδεολογικό-πολιτικής ταυτότητας, έγινε κατά το 2ο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, και κατά το οποίο η Συμμαχία υιοθέτησε ως ιδεολογική ταυτότητα την Κοινωνική Δημοκρατία.
 
Πρόκειται για έννοια που, όπως ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε μιλώντας από το βήμα του Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου, θέλει τον πολίτη να βρίσκεται στο κέντρο της κρατικής πολιτικής, του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης, εδραζόμενη σε δύο βασικούς πυλώνες: Την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τη Συμμετοχική Δημοκρατία.
 
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται, το Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο της Συμμαχίας ενέκρινε σειρά καταστατικών αλλαγών, οι πλείστες εκ των οποίων εστιάζουν στη διεύρυνση των Σωμάτων και των μελών που τα απαρτίζουν, καθιστώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες του Κινήματος πιο λειτουργικές και ευέλικτες.
 
Συναφώς, οι κυριότερες καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν αφορούν:
 
1. Αύξηση των κεντρικών συλλογικών οργάνων από εννέα σε δώδεκα με την προσθήκη της Επιτροπής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής.
 
2. Αναβάθμιση των Προέδρων των Επαρχιακών Επιτροπών με τη συμμετοχή τους στη Γραμματεία του Κινήματος και συνεπώς αύξηση των μελών της Γραμματείας.
 
3. Αύξηση των μελών της Πολιτικής Συγκλήτου με την προσθήκη των μελών των Γραμματειών των Επαρχιακών Επιτροπών, τριών αξιωματούχων από κάθε άλλη συνδεδεμένη οργάνωση συσταθεί από το Κίνημα, όπως η Συμμαχία Γυναικών και η Συμμαχία Νέων, τον Εκπρόσωπο της Πειθαρχικής Επιτροπής και Δεοντολογίας, τον Εκπρόσωπο της Επιτροπής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον Εκπρόσωπο της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής και τον Εκπρόσωπο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής.
 
4. Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο σύστασης των Θεματικών Επιτροπών, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή πολιτικής.
 
5. Εισαγωγή της έννοιας του εσωτερικού ελέγχου με αύξηση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της Πειθαρχικής Επιτροπής και Δεοντολογίας.
 
Το Εκλογικό Συνέδριο
Πλέον, στη Συμμαχία Πολιτών κινούνται στον αστερισμό του Εκλογικού Συνεδρίου της 17ης Ιουνίου, κατά το οποίο θ’ αναδειχθούν ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, οι τρεις αντιπρόεδροι, ο Γενικός Γραμματέας, ο Διευθυντής Οικονομικών Θεμάτων, τα 15 μέλη της Πολιτικής Συγκλήτου και οι έξι πρόεδροι των Επαρχιακών Επιτροπών.
 
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, ο Γιώργος Λιλλήκας φαίνεται πως θα έχει ανθυποψήφιο σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, αφού σχετική πρόθεση έχει εκφράσει ο Οικονομικός Διευθυντής της Συμμαχίας, Παναγιώτης Σαββίδης.
 
Απ’ εκεί και πέρα, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά τους διεκδικητές και των υπόλοιπων θέσεων στην ηγετική πυραμίδα του Κινήματος.  
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το Εκλογικό Συνέδριο της Συμμαχίας πραγματοποιείται στη σκιά των αποχωρήσεων δεκάδων πρώην πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, τους προηγούμενους μήνες, οι οποίοι έφυγαν από το κόμμα διαφωνώντας με την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
 
Προτεραιότητα της νέας ηγεσίας που θα προκύψει από το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο, όπως πληροφορείται ο Reporter, θα είναι μεταξύ άλλων η διερεύνηση του εδάφους για σύναψη συνεργασιών ενόψει των Ευρωεκλογών του Μάιου του 2019.
 
Στο πλαίσιο αυτό, στη Συμμαχία Πολιτών βρίσκονται ήδη σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με Οικολόγους και Αλληλεγγύη, δεδομένου ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν αυτόνομα τις εκλογές για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Επισημαίνεται πως ως ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Εκλογικό Συνέδριο έχει καθοριστεί η 29η Μαΐου, με τη σχετική διαδικασία να λαμβάνει χώρα μεταξύ των ωρών εννέα το πρωί-δώδεκα το μεσημέρι.
 
Οι υποψηφιότητες θα μπορούν να υποβάλλονται, είτε προσωπικά στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών στη Λευκωσία είτε μέσω email είτε μέσω fax.
 
Οι εκλογικοί κατάλογοι θα κλείσουν μια εβδομάδα πριν από το Συνέδριο, δηλαδή στις 9 Ιουνίου.
Σημειώνεται πως στην Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου όλα τα εγγεγραμμένα μέλη της, εφόσον έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις για το έτος, καθώς επίσης και τα νέα μέλη που θα έχουν εγγραφεί στο Κίνημα μέχρι τις 9 Ιουνίου 2018.
 
Οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας στις 17 Ιουνίου θα είναι: 7:00 π.μ-13:00 μ.μ. και 14:00 μ.μ -19:00 μ.μ.
 
Την μέρα του Εκλογικού Συνεδρίου θα στηθούν κάλπες στ’ ακόλουθα σημεία:
 
Λευκωσία: Μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Λευκωσίας και μια περιοδεύουσα κάλπη στην ορεινή Λευκωσία.
 
Πάφος: Μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Πάφου και μια περιοδεύουσα κάλπη στην ορεινή Πάφο.
 
Αμμόχωστος: Μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Αμμοχώστου.
 
Λάρνακα: Μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Λάρνακας για τους Λαρνακείς και μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Λάρνακας για Αμμοχωστιανούς.
 
Λεμεσός: Μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Λεμεσού για τους Λεμεσιανούς και μια κάλπη στα κεντρικά γραφεία Λεμεσού για Αμμοχωστιανούς.
 

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024