Διεύρυνση παρουσίας Τotal στην κυπριακή ΑΟΖ διά τεμαχίου 8

Η γαλλική εταιρεία TOTAL επιθυμεί να διευρύνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη  με τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΤΟΤΑΛ Στεφάν Μισιέλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση κατά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα και, από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενδιαφέρον της TOTAL να συμμετάσχει στο τεμάχιο 8.
 
«Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο. Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν».
 
Ερωτηθείς για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις για τα νέα τεμάχια αφορούν τριετία.
 
Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ‘’Καλυψώ’’».
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».
 
Ερωτηθείς είπε ότι στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».
 
Από την πλευρά του ο κ. Μισιέλ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας, σημειώνοντας ότι έχουν αιτηθεί επίσης για το τεμάχιο 8 που είναι αδειοδοτημένο στην ΕΝΙ.
 
Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα προχωρήσει με επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», ο κ. Μισιέλ είπε ότι υπάρχει πολλή τεχνική εργασία να γίνει προτού επισυμβεί αυτό. Είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση με θετικό αποτέλεσμα στο «Καλυψώ» και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαιωτική.
 

Δειτε Επισης

Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου