Μαρίνος vs Χριστιάνα και στη μέση… ο Νικόλας

Η προδιαγραφόμενη ως αμφίρροπη μάχη του Μαρίνου Μουσιούττα και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, είναι αυτή που προσδίδει στην επικείμενη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΚΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και… κλέβει την παράσταση της επερχόμενης εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης.
 
Οι υποψηφιότητες για την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΚΟ υποβλήθηκαν σήμερα. 

Χωρίς ανθυποψήφιο επανεκλέγηκε στην προεδρία του κόμματος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ ο Άθως Αντωνιάδης εκλέγεται Γενικός Γραμματέας και ο Φύτος Κωνσταντίνου επανεκλέγεται Γενικός Οργανωτικός, μιας και ούτε οι κ.κ. Αντωνιάδης και Κωνσταντίνου είχαν ανθυποψήφιους.  

Δύο υποψηφιότητες, όπως αναμενόταν-αυτές του Μαρίνου Μουσιούττα και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου-, υποβλήθηκαν για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων θα διεκδικήσουν έξι υποψήφιοι, καθώς υποψηφιότητες υπέβαλαν οι: Αλέκος Τρυφωνίδης, Αντώνης Αντωνίου, Χρίστος Ορφανίδης, Μιχάλης Δαμιανός και Λοΐζος Λοΐζου και Μάριος Κουκλής.

Για τις 15 αιρετές θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, υποβλήθηκαν συνολικά 23 υποψηφιότητες.

«Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη, τα μέλη και συνολικά τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο μου.
 
Αυτή η εμπιστοσύνη, η οποία εκφράστηκε και σήμερα μέσω της άνευ ανθυποψηφίου επανεκλογής μου στην Προεδρία του Κόμματος, εναποθέτει στους ώμους πρόσθετη ευθύνη και πρόσθετο χρέος, απέναντι στον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Διαβεβαιώνω όλους τους συναγωνιστές μου και όλες τις συναγωνίστριες μου, ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι την καθημερινή πολιτική δράση μας.
Με ενότητα και συλλογικότητα.
Με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Με καθαρές θέσεις και σύγχρονες λύσεις.
Εντός και εκτός Βουλής.
Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε ενορία, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη.
Δίπλα στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες.
Για ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Για οικονομική ανάπτυξη και για κοινωνική δικαιοσύνη.
Για την ευημερία όλων των πολιτών»,

δήλωσε  κατά την ανακήρυξη του, άνευ ανθυποψηφίου, στη θέση του προέδρου του κόμματος ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είχε ανοίξει νωρίτερα σήμερα το πρωί τον χορό των υποψηφιοτήτων.

«Για να συνεχίσουμε όλοι μαζί»
«Έχω υποβάλει πριν από λίγο και επίσημα τη δική μου υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Και ομολογώ ότι το κάνω με ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχα την τιμή να ηγούμαι του Δημοκρατικού Κόμματος», ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος έπειτα από την υποβολή της υποψηφιότητάς του.
 
«Δώσαμε», συνέχισε, «μαζί με τους φίλους, τους υποστηρικτές, τα στελέχη, την ηγεσία,  δύσκολους εκλογικούς αγώνες, μαζί εργαστήκαμε, με υπευθυνότητα και συλλογικότητα εντός και εκτός της Βουλής για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών αυτού του τιμημένου κόμματος.
 
Και σήμερα ζητώ την ανανέωση της δημοκρατικής εντολής  για να συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να συνεχίσουμε με την ίδια συλλογικότητα και υπευθυνότητα να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, για την ενίσχυση  του κεντρώου χώρου, για την αντιμετώπιση  των αδικιών της κοινωνίας μας, για την χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια, την πάταξη  της διαπλοκής, της διαφθοράς .
 
Για να συνεχίσουμε όλοι μαζί τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας. Για να συνεχίσουμε  όλοι μαζί τον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και καλή επιτυχία στο κόμμα μας».

Η μάχη για τη θέση αναπληρωτή
Όπως έχει προαναφερθεί, μεγάλη μάχη με ξεχωριστές ιδιομορφίες προμηνύεται όσον αφορά τη διεκδίκηση της θέσης του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος, που θεωρούνται εκ των στενών συνεργατών και του στενού περιβάλλοντος του Νικόλα Παπαδόπουλου, να ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις κάλπες.
 
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Μαρίνος Μουσιούττας υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους ευελπιστώντας στη στήριξη των μελών του ΔΗΚΟ στην προσπάθεια τους για αναρρίχηση στο δεύτερο τη τάξει σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να βρίσκεται ενώπιον μιας εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης που θα επιθυμούσε να είχε αποφευχθεί ή αν μη τι άλλο το ζευγάρι των πρωταγωνιστών να μην ήταν το συγκεκριμένο.  

Η δήλωση Μουσιούττα 

«Με πλήρη σεβασμό και εκτίμηση προς τα στελέχη, τα μέλη αλλά και το σύνολο του υπερήφανου κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, υπέβαλα σήμερα την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος», ανέφερε μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ο Μαρίνος Μουσιούττας.
 
Και συνέχισε: «Στόχος μου δεν είναι άλλος από τη συνεισφορά μου στην ενότητα, στην αναδόμηση καθώς και στην ενδυνάμωση του κόμματος μας.
 
Η ηγεσία του κόμματος πρέπει να βρίσκεται δίπλα αλλά και μαζί με τη βάση. Η ηγεσία του κόμματος πρέπει εικοσιτέσσερις  ώρες το εικοσιτετράωρο και επί μονίμου βάσεως να βρίσκεται κοντά στον κόσμο. Προσωπική  μου δέσμευση και από τη νέα αυτή τιμητική θέση είναι πως θα συνεχίσω να υπηρετώ καθημερινά  αυτόν τον υπερήφανο Δηκοϊκό κόσμο. Θα συνεχίσω κάτι που για δεκαετίες έμαθα να κάνω , με σοβαρότητα, ταπεινότητα και μέσα σε συναινετικό πνεύμα θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις  για το καλό του κόμματος μας.
 
Το ΔΗΚΟ κουβαλά μια  λαμπρά  ιστορία και μέσα από ένα δυναμικό και παραγωγικό  παρόν σίγουρα μπορεί να προσδοκεί και σε  ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Σήμερα, όλοι μαζί ,με  φάρο και πυξίδα τη δύναμη του χθες, οφείλουμε  να εργαστούμε για  να  οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Ένα καλύτερο αύριο, για το Δημοκρατικό Κόμμα, για τον τόπο μας , για τα παιδιά μας.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του κόμματος καθώς και τα άλλα  ηγετικά  και ιστορικά στελέχη από όλη την Κύπρο που στήριξαν σήμερα την υποψηφιότητα μου».

Έξι για τις αντιπροεδρίες
Όσον αφορά τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, υποψηφιότητες υπέβαλαν ο νυν πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδης, ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, ο πρώην βουλευτής Πάφου Αντώνης Αντωνίου, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Λοΐζος Λοΐζου,  το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μιχάλης Δαμιανός και ο αντιδήμαρχος Πολεμιδιών Μάριος Κουκλής.

 «Στόχοι μου είναι να εργαστώ σκληρά και μεθοδικά μαζί την υπόλοιπη ηγεσία για την αποκατάσταση της ενότητας της βάσης του κόμματος, να συνεισφέρω αποτελεσματικά στην παραγωγή πολιτικής από μέρους του ΔΗΚΟ σε όλους τους τομείς , τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, καθώς και στη διεύρυνση της αποδοχής των θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα στην ευρύτερη κοινωνία», δήλωσε μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Αλέκος Τρυφωνίδης.   

«Τα προβλήματα της κοινωνίας», συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, «είναι πάρα πολλά και επιβάλλεται το ΔΗΚΟ να προτείνει και να δίνει λύσεις, συζητώντας με την κοινωνία των πολιτών και τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία και καταθέτοντας τις ανάλογες προτάσεις νόμου στο Κοινοβούλιο». 

Άθως χωρίς ανθυποψήφιο
Χωρίς ανθυποψήφιο εξελέγη τελικά στη θέση του Γενικού Γραμματέα ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άθως Αντωνιάδης.  

«Η σημερινή άνευ ανθυποψηφίου εκλογή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού κόμματος με τιμά. Παράλληλα, με γεμίζει με περηφάνια, αλλά και τεράστια ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στον κόσμο του κόμματος το οποίο υπηρετώ αλλά και απέναντι στον τόπο μας.
 
Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω μία θέση την οποία έχουν τιμήσει ιστορικές φυσιογνωμίες του τόπου και του ΔΗΚΟ, όπως οι Σταύρος Ποσκότης, Ανδρέας Ερωτοκρίτου και Νίκος Μουσιούττας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Άθως Αντωνιάδης.  
 
Και συνεχίζει: «Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να προσφέρω στην προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος, για την βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε Κύπριου πολίτη, για την στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη, για διαφάνεια, για δημοκρατία, για αξιοκρατία, για δικαιοσύνη.
 
Το γεγονός ότι τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος που είχαν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας με έχουν εμπιστευθεί για αυτό το δύσκολο έργο και έχω εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίου, αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή.
 
Είχα δηλώσει ότι θεωρώ αυτή τη θέση ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την διαμόρφωση των πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, την επαφή με την κοινωνία και τον πολίτη, την προσήλωση σε αρχές και αξίες αλλά και την ενότητα και την ενδυνάμωση του ΔΗΚΟ γι' αυτό και την διεκδίκησα.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους. Κάνω έκκληση σε όλα τα μέλη για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και η προεκλογική εκστρατεία όλων να διεξαχθεί σε πλαίσιο συναγωνιστικότητας και αλληλοσεβασμού.
 
Συνεχίζουμε λοιπόν με Καθαρές θέσεις, Καθαρές προτάσεις, Καθαρά χέρια. Πάνω απ' όλα πάντα η Κύπρος». 

Και Φύτος χωρίς ανθυποψήφιο
Χωρίς ανθυποψήφιο-όπως αναμενόταν-επανεκλέγηκε και ο Φύτος Κωνσταντινού στη θέση  του Γενικού Οργανωτικού.
 
Υπενθυμίζεται πως βάσει των πρόσφατων καταστατικών αλλαγών στο ΔΗΚΟ, ο  Γενικός Οργανωτικός έχει μετατραπεί σε επαγγελματική θέση, αλλά κατόπιν εκλογής.
 
Παράλληλα, δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα, εκτός και αν παραιτηθεί δύο χρόνια πριν τις πολιτειακές εκλογές στις οποίες προτίθεται να διεκδικήσει. 

Οι υποψήφιοι για το Εκτελεστικό
Υποψήφιοι για τις 15 αιρετές θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, είναι οι:
 
Αλεξάντρου Αλέξης
Γεωργιάδης Αντρέας
Γεωργιάδου Αλέξια
Γιαλελής Μαρίνος
Δημητρίου Οδυσσέας
Κιούπη Στάλα
Κουλία Άντρη
Κωνσταντινίδης Φίλιππος
Νικηταράς Αντρέας
Νικολαΐδου Νικολέτα
Μιχαηλίδης Αντρέας
Ορφανός Μάριος
Παναγιώτου Μάριος
Παντελίδης Χρύσης
Παπαδόπουλος Νίκος
Ροδιάς Χρίστος
Σαββίδης Χρύσανθος
Σενέκης Χρίστος
Σιβιτανίδης Αντώνης
Σολωμού Γιώργος
Τσουλούπας Μάκης
Φακοντή Αυγούστα
Χατζηχάννας Γιώργος
 
Για Επαρχιακές Επιτροπές
Υποψήφιοι για τις προεδρίες των Επαρχιακών Επιτροπών, είναι οι:
 
Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας: Εκλέγεται ο Κώστας Κόρτας άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού: Επανεκλέγεται ο Πανίκος Λεωνίδου, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Σκεπαρνίδης, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου: Εκλέγεται ο Γιώργος Γεωργιάδης, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου (Λάρνακας):
Παπαπέτρου Ιωάννης
Χρυσοδόντας Κωνσταντίνος
 
Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου (Λεμεσού): Εκλέγεται η Ανθούσα Σπύρου-Λελέκη, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου (Λευκωσίας): Εκλέγεται ο Κυριάκος Τρύφωνος, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Κερύνειας (Λεμεσού): Εκλέγεται ο Κώστας Χατζησάββας, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Μόρφου (Λευκωσίας): Εκλέγεται ο Ανδρέας Μερακλής, άνευ ανθυποψηφίου.
 
Επαρχιακή Επιτροπή Μόρφου (Λεμεσός): Εκλέγεται ο Αλέκος Αλεξάνδρου, άνευ ανθυποψηφίου.
 
 

Δειτε Επισης

Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών